Meidät lapset kuljetettiin joskus 50-luvun puolessa välissä Rasmussenin valokuvaamoon Tampereelle. Siellä otettiin kuva, jossa meidät on saatu nätisti hymyilemään. Juhlavaatteissa ja rusetti päässä onnistun näyttämään oikein herttaiselta pikkutytöltä. Kuvaaja taisi osata käsitellä lapsia, kuvia ei varmaan tuohon aikaan pahemmin muokattu jälkikäteen.
Kuvaamossa käyntiä harrastettiin jo paljon aiemmin. Vanhimmat meillä säilyneet kuvat saattavat olla 1800-luvun puolelta. 1900-luvun alkupuolella otettuja kuvia taitaa olla joka huushollissa. Tiedättehän sellaisia, joissa pönötetään vakavan näköisenä, joko kasvokuvassa tai kokovartalokuvassa kulisseissa.
Kuvat tulivat mieleeni, kun luin Historiallisesta sanomalehtikirjastosta Aamulehden numeroa 2.5.1911. Siinä nimittäin oli Niels Rasmussenin kuolinilmoitus ja lyhyt muistokirjoitus. Hän oli syntynyt 1852 ja kuoli siis 59-vuotiaana. Valokuvaamonsa hän oli perustanut Tampereelle 1886. Sen sanottiin olleen vanhin toiminnassa oleva (1911) ja kolmas Tampereelle perustettu kuvaamo. Jos Googleen voi luottaa, on samalla nimellä toimiva valokuvausliike edelleen olemassa.
Rupesin selaamaan 1900-luvun alun kuvia katsoakseni, mitä muita kuvaamoita Tampereella oli. Löytyi ainakin Aug. Schuffertin liike Hämeenkadulta, Valokuvaamo Suomi ja Clira-niminen kuvaamo, jonka nimi tosin erottuu kovin huonosti. Sitten lienee samoihin aikoihin toiminnassa ollut liike, jonka kuvissa ei ole minkäänlaista kuvaamosta kertovaa tekstiä. Laittaisin mielelläni nuo liikkeiden tunnukset tähän, mutta en ole ihan varma niiden tekijänoikeuksista. Valokuvaajista on tietoa Suomen valokuvataiteen museon sivuilta. Kuvaamoista en löytänyt kattavaa esitystä verkosta.
Kuvaamossa käydään kai edelleen samoista syistä kuin aiemminkin. Kihlajais- ja hääkuvat ja perhepotretit ovat säilyttäneet asemansa. Nykyisin otetaan rippi- ja ylioppilaskuvia enemmän kuin aiemmin, jolloin ylioppilaat olivat harvassa. Ennen vanhaan taas käytiin kuvassa kaupunkireissulla. Nykyään tarvitaan passikuvia erilaisiin kuvallisiin henkilökortteihin. Milloinkahan passiin alettiin vaatia kuva?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti