Koulu on aina ajankohtainen aihe. Tällä kertaa sattui silmiini pieni juttu, jonka Aamulehti julkaisi 13.7.1910. Juttu käsitteli lyhyesti Suoniemen kunnan kouluoloja. Suoniemi on jo pitkään ollut osa Nokian kaupunkia. Aikoinaan itsenäisessä kunnassa oli kartanoita, saha ja Siuron asema.
No, nyt kuitenkin Suoniemen seurakunta anoi senaatilta lupaa saada käyttää vuosittain 300 mk seurakunnan kappalaisvirkatalon rakennusrahaston ylijäämävarain korkotuloista seurakunnan kiertokoulunopettajan tai - opettajattaren palkkausavuksi. Anomusta perusteltiin sillä, että alkuopetus Suoniemen seurakunnassa oli huonolla tolalla. Kunnallinen kiertävä alakansakoulu ei ollut onnistunut tehtävässään ja oli jo toista vuotta sitten lopetettu kokonaan. Sen jälkeen oli oltu ilman alkuopetusta. Sen vuoksi kirkonkokous oli päättänyt perustaa seurakuntaan kiertokoulun.
Kansakouluun mentiin ennnen vanhaan noin kymmenvuotiaina. Sitä ennen oli pitänyt oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Monessa paikassa alkuopetus hoidettiin kiertokoulussa siihen saakka kunnes oppivelvollisuuslaki 1921 määräsi kunnat perustamaan alakansakouluja. Silloinkin siirtymäaika oli melko pitkä niin, että alakouluja perustettiin usein vasta 30-luvun puolella. Suoniemellä kiertokoulu oli ilmeisesti loppunut jo aikaisemmin ja kunta oli yrittänyt hoitaa alkuopetusta kiertävän alakansakoulun avulla. Sellaisesta en muistakaan aiemmin kuulleeni, useamman koulun yhteisiä alakoulunopettajia on kyllä ollut. Kansakoulunopettaja piti usein myös ns. pientenlastenkoulua alkusyksystä ennen varsinaisen koulutyön alkamista. Se oli tarkoitettu koulunsa aloittaville lapsille, mutta mukana saattoi olla nuorempiakin. Ainakin maaseudulla kiertokoulu oli ensisijainen alkuopetuksen antaja.
Siuronkoski. Lähde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Siuronkoski_alkukev%C3%A4%C3%A4st%C3%A4.jpg
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti