sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

SA-kuvia katselemassa

Kuten lehdissä ja verkossa on selvitetty, avattiin muutama päivä sitten puolustusvoimien SA-kuva-arkisto, jossa voi katsella viime sotien aikaisia tk-kuvaajien ottamia valokuvia. Vaikka hyvin ymmärsin, että palvelu on alussa suuren suosion vuoksi tukossa, piti sitä tietysti lähteä kokeilemaan. Aika nihkeästi palvelu vielä eilen toimikin, esitykset keskeytyivät tai luetteloa ei pystynyt selaamaan tai jokin muu aiheutti virheilmoituksen. No, maltti on valttia. Käyttäjämäärä varmasti viikkojen kuluessa tasaantuu. 

Koska varsinainen sotahistoria - taisteluiden historia - ei kiinnosta, rupesin etsimään kotirintamakuvia. Niitä tuntuisi löytyvän erityisesti isommista kaupungeista kuten Helsingistä, Tampereelta ja Oulusta. Paljon on sodan tuhoja esittäviä kuvia talvisodan ajalta, mikä on luonnollistakin, koska kaupunkeja pommitettiin ankarasti. Vaikka paikkoja on vaikea tunnistaa, jonkinlaisen käsityksen saa kaupunkien muuttumisesta 40-luvun alusta nykypäivään. Erityisesti Oulu ja Tampere olivat vielä tuolloin puutalokaupunkeja. Pommitukset aloittivat niiden saneeraamisen ja sitä jatkettiin innolla 60- ja 70-luvuilla.

Tehdastyötä Tampereella sota-aikana. Lähde: SA-Kuva


Tein hakuja myös nykyisen Pirkanmaan maalaiskunnista. Niiden kohdalla oli aika tyhjää. Parkanosta, Ikaalisista, Hämeenkyröstä, Mouhijärveltä, Tottijärveltä, Vesilahdelta ja Suoniemeltä ei ole mitään. Tyrväältä löytyy sen aikaisia taloja ja muutakin. Myös Nokialta on joitakin kuvia. Viljakkalan, Karkun ja Lempäälän haut avarsivat maatiedon tuntemustani. Samannimisä paikkoja on muuallakin. Kuvia oli, mutta ei mielestäni Pirkanmaalta.

Kuva Tyrvään Stormista. Lähde:SA-Kuva


Palvelun toimivuudesta on alkukuormituksen vuoksi vaikea sanoa mitään. Haku tuntuisi jäkevältä, varsinkin sanan katkaisu *-merkillä ja Boolen operaattoreiden AND, OR ja NOT käyttö. Tosin rajaus tuntuu toisinaan olevan hankalaa. Iso plussa tulee kuvien vapaasta käyttöoikeudesta asiallisissa yhteyksissä lähde mainiten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti