keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Rippilapsia

Mouhijärven rippikirjoja selatessani huomasin, että parin kirjan lopussa (linkki johtaa SSHY:n jäsensivuille) oli luettelo kyseisten vuosien rippikoululaisista ja/tai konfirmoiduista. Toki olen niitä nähnyt aiemminkin. Ajattelin nyt katsoa, saisiko luettelosta sukututkijaa kiinnostavaa tietoa. Tässä tarkastellut luettelot ovat 1860-luvulta.



Pappi on kirjannut luetteloon kotikylän, lapsen nimen ja syntyperän ("torparesonen"), syntymäajan ja mahdollisen lisähuomautuksen. Lapset on siis mahdollista tunnistaa riittävän tarkasti. Otsikoinnista käy lisäksi ilmi ripillepääsyn päivämäärä, mikä esi-vanhemman tapauksessa lienee se tärkein tieto. Syksypuolella - elokuussa tai syyskuussa - näyttää konfirmaatio pidetyn tuohon aikaan. Käsillä ei nyt ole pitäjänhistoriaa, mutta arvelisin, että rippikoulua on pidetty keväällä ja syksyllä. Vuonna 1863 on lapset laskettu ripille heinäkuussa, olisiko koulua pidetty heille ensimmäisen kerran jo edellisenä syksynä.

Iältään rippikoululaiset näyttävän olleen suunnilleen samanikäisiä kuin nykyäänkin. Vuonna 1860 ripille päässeet olivat yleensä 1844 tai 1845 syntyneitä. Joukon kaksi vanhinta olivat syntyneet 1842, tuossa vaiheessa jo melkein 18-vuotiaita. Molemmat olivat poikia. Tyttöjen joukossa oli kolme 1846 syntynyttä, ripille he pääsivät 14-vuotiaina. Nuorimpien tai vanhimpien kohdalla ei ollut mitään selittävää huomautusta. Muutenkin huomautukset olivat vähäisiä ja koskettelivat lähinnä heikkoa käsityskykyä tai muualla konfirmointia.

Millaisen kuvan yhteiskunnasta rippilasten perusteella saa? 1860 joukossa oli 17 talollisen, pari vuokraviljelijän, 20 torpparin, kahdeksan itsellisen (mukaan laskettu myös suutari ja metsänvartija) ja kolme rengin lasta. Lisäksi seitsemän oli ehtinyt jo itse piiaksi tai rengiksi.Mukana oli myös kolme kasvattilasta. Vuonna 1860 ei torppien määrä luultavasti vielä ollut suurimmillaan. Yhteiskunta näytti varsin talonpoikaiselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti