lauantai 6. huhtikuuta 2013

Kuntakokouksen päätöksiä

Kuntien lukumäärästä ja tehtävistä keskustellaan paljon. Katsotaanpa, millaisista asioista Wiljakkalan (Viljakkala, nykyisin osa Ylöjärveä) kuntakokous teki päätöksiä 16.7.1910, siis reilut sata vuotta sitten. Selostus kokouksesta oli Aamulehdessä 23.7.1910.
1. Luettiin viime vuoden kunnallistilit ja kansakoulujen johtokuntain sekä lainamakasiinitilit ja tarkastajien niistä antamat lausunnot. Kaikki tilit yhdellä korjauksella hyväksyttiin ja annettiin tilintekijöille tilinpäästö.
Tässä kohden jää miettimään kopiotekniikkaa 1910. Olivatko kokoukseen osallistujat saaneet tilit etukäteen tutustuttavakseen vai luettiinko ne sananmukaisesti vasta kokoukselle? Aikaa ainakin kului, jos tileihin ei ollut mahdollista tutustua ennen kokousta.
  2. Kunnallisverokuittien vapautustarkastus lykättiin ensi kokoukseen, kun oli vielä suurempi summa niitä lunastatmatta.
Tunnustan tietämättömyyteni: Miten kunnallisverotus sata vuotta sitten käytännössä suoritettiin?
3. Karhen maantierumpu Rajaniemen vainiolla päätettiin ottaa kunnan haltuun siltojen luokkaan, laskuojan kaivamisen tähden kun on levinnyt pikkusiltain suuruiseksi.
Varmaan hyvä karhelaisten kannalta.
4. Päätettiin koiravero korottaa yhdestä markasta kolmeen markkaan koiralta.
Kuinkahan täydellisesti koiraveron perintä tuohon aikaan onnistui? Vielä 50-luvulla kotikyläni koirat kulkivat enimmäkseen vapaina määräyksistä riippumatta. Mahtoiko kaikille löytyä omistaja?

Kovin paljon ei kuntakokuksella pienessä kunnassa näyttänyt asioita olevan ellei sitten kirjeenvaihtaja ollut suorittanut karsintaa jutussaan. 

Lisäksi lehtijuttu tietää kertoa, että heinänteko oli pitäjässä loppupuolella. Aluksi oli ollut kauniita ilmoja, mutta sittemmin olivat sateet tehneet kiusaa. Heiniä näytti kertyvän runsaanpuoleisesti. Myös vilja- ja perunasato näyttivät tuossa vaiheessa hyviltä.

Jo lakanneen kunnan vaakuna. Lähde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Viljakkala.vaakuna.png?uselang=fi

2 kommenttia:

  1. Kuntakokousten esityslistaa olen lukenut Tyrvään Sanomista. Se oli tietty paikallinen tapa mutta olisiko ollut Viljakkalassakin jotain vastaavaa?
    Tuosta kunnallisverosta olen ainakin Tyrvään Sanomista lukenut että lehdessä oli kutsu aakkosjärjestyksessä veroa maksaville tulla tiettynä päivänä kunnantalolle tai paikalliseen kievariin ja suorittaa maksu silloin. Vaivaisviljoille oli sama juttu. Koiraverosta huomasin että maksajille annettiin messinkilaatta maksua vastaan. Mihin se laatta sitten laitetiin, en ole varma oliko koirilla pantaa. Kai joku naru ainakin. Tässä linkki Tyrviksen uutiseen (sivulla 4) jossa kerrotaan tuon maaseutupitäjän verojen kannosta vuonna 1898.

    http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/secure/showPage.html?conversationId=4&action=entryPage&id=573898&pageFrame_currPage=4

    - Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärtääkseni Viljakkalassa ei 1910 ilmestynyt paikallislehteä. Esityslista varmaan voitiin laittaa jonnekin ajoissa nähtäväksi tai jopa kopioida sitä talollisille. Tilikertomuksissa olisi ollut enemmän työtä.

      Itsekin olen ollut siinä käsityksessä, että koirilla piti olla panta, johon veromerkki kiinnitettiin. Mietin vain sitä, miten kattavasti vero saatiin kerättyä.

      Poista