Tämä nyt on pahimmanlaatuista hiuksen halkomista, mutta olkoon. Olen aika tunnollinen lakien noudattamisessa. Ymmärrän myös, että tekijälle kuuluu palkkio. Sitä sen sijaan en ymmärrä, ettei lainsäätäjä (EU vai eduskunta) voi muuttaa säännöksiä sellaisiksi, että ne paremmin sopisivat ihmisten oikeustajuun. Mietittävää olisi tekijänoikeuksia valvovilla järjestöilläkin.
Otetaanpa muutama esimerkki. Paikallislehdessä on hauska ilmoitus tansseista seurojentalolla 20-luvulla. Koska muutamat sukulaiseni tunnetusti kävivät talolla ja kenties sieltä löysivät tulevat puolisonsakin, haluaisin julkaista ilmoituksen heistä kertovassa osuudessa kirjassa tai verkkosivulla. Tai kylähistoriaa kirjoittava haluaisi sen teokseensa. Minulla voi olla aavistus ilmoituksen laatijoista, mutta heidän jälkikasvunsa olinpaikat ovat suurelta osin tuntemattomia. Ilmoituksen laatijoiden kuolemasta ei ole kulunut 70 vuotta. Julkaisenko siis tuon mielestäni hauskan ilmoituksen pienellä riskillä vai jätänkö varmuuden vuoksi pois?
Kirkonkuulutukset kertovat monia asioita ajastaan. Jos haluaisin julkaista 1900-luvun alkuvuosien kuulutuksen sellaisenaan, joudun miettimään tekijänoikeuksia, koska kuulutuksen laatijan kuolemasta ei ole kulunut 70 vuotta. Valitsisin vaikka kuulutuksen, jossa kerrotaan tienhoidosta sukuni asuman talon kohdalla. Ketään ei siis loukata, sitäpaitsi saman tekstin voisin laittaa ihan laillisesti siteeraamalla. Mutta alkuperäinen on aina alkuperäinen. Entä jos asia on kerrottu suullisesti papille ja saarnastuolista luettu teksti onkin tämän? Kuka on tekijä?
Esimerkit ovat kieltämättä rajatapauksia. Mutta jos ikivanhalla lehtijutulla on tekijänoikeussuoja, niin mihin tuo raja vedetään? Siispä jankutan samasta asiasta, kunnes jotain järkeviä rajauksia tehdään. Se, että nykypäivän tekijöille maksetaan korvaus, ei saa estää vanhojen mielenkiintoisten aineistojen käyttöä.
Saisiko tätäkään tarkkaan ottaen julkaista? Mainos Aamulehdessä 3.12.1881. Jos tekijä olisi syntynyt 1860 ja elänyt 90-vuotiaaksi, ei hänen kuolemastaan ole vielä 70 vuotta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti