sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kiertokoulunopettajia

Nimimerkki Kanto kirjoitti Aamulehdessä 12.8.1911 kiertokoulunopettajien asemasta. Vaikutti siltä, että näiden palkka oli heikohko (150 mk - 450 mk vuodessa) eikä työstä kertynyt eläkettä ollenkaan. Vaivaistalo odotti vanhana, kuten Kanto tuon ajan termiä käyttäen asian ilmaisi. Työtä oli 40 viikkoa vuodessa, 30 tuntia viikossa. Koska koulu nimensä mukaisesti kiersi eri taloissa, olivat työskentelyolosuhteet usein puutteelliset. Tuohon aikaan kiertokoulunopettajilta vaadittiin jo jonkinlaista koulutusta, joskin se taisi olla aika kirjavaa. Huonosta palkasta huolimatta koulutukseen ja avoimiin virkoihin riitti hakijoita.

Kiertokoulu oli kirkollinen koulujärjestelmä. Se oli saanut alkunsa jo 1600-luvulla. Kannon sanoin: "Opettajaksi otettiin joku vanha, lukutaitoinen, kristillismielinen käsityöläinen tahi muu, jos ei lukkari kerinnyt kaikkia lapsia lukutaitoon opettamaan." 1900-luvun alussa oli monessa paikassa jo toiminnassa kansakouluja, joita kunnat alkoivat edellisen vuosisadan lopussa vapaaehtoisesti perustaa. Kiertokoulu toimi kansakoululaitoksen rinnalla antaen alkuopetusta. Useimmiten kansakouluun mentiin vasta kymmenvuotiaina.

Vuonna 1921 annettu laki oppivelvollisuudesta lopetti kiertokoulut asteittain. Siirtymäaika oli kuitenkin pitkä, vielä 30-luvun puolella toimi kiertokouluja, koska alakouluja ei joka paikassa ollut. Näin kiertokoulun opettajista ei koskaan tullut kunnan tai valtion virkamiehiä. Tällaista oli esitetty vuosisadan alussa. Kansakoulunopettajilla oli tarkat pätevyysehdot. Iäkkäämmät kiertokoulunopettajat tuskin lähtivät kouluttautumaan.  

Kirjallisuudesta tai vanhoista lehdistä varmaan löytyy kiertokoulunopettajien haastatteluja tai muistelmia. Yritän etsiä sellaisia käsiini ja kertoa myöhemmin lisää tästä jo ajat sitten kadonneesta ammattikunnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti