lauantai 18. elokuuta 2012

Kuinka vanhoja valokuvia omistat?

On hauska ajatusleikki pyrkiä ajoittamaan vanhoja valokuvia. Tehtävä on helppo, jos kuvasta tunnistaa jonkun. Yleensä ihmisen iän pystyy kuvasta kohtuullisen hyvin päättelemään. Tosin naiset olivat niin lujilla monien synnytysten ja köyhän taloutensa kanssa, että he näyttävät kuvissa vanhemmilta kuin todellisuudessa olivat. Näin ainakin helpompaan elämään tottuneen nykyihmisen silmin. Kun vielä koreilunhalu oli tuomittavaa ja tukka vedettiin tiukasti taakse nutturalle, voi kuvan ajankohdasta joskus erehtyä.

Hiukan vaativampaa on ajoittaa sellaisia kuvia, joiden henkilöistä ei tunne ketään. Silloin joutuu turvautumaan esimerkiksi muodin muuttumiseen. Hameen pituus ja malli kertovat aika paljon. Hiusten pituus ja kampaus samoin. Jos kuva ei ole otettu kuvaamon kulisseissa, voi ympäristöstäkin usein päätellä jotain.

Minulla olevista kuvista vanhin taitaa olla isoäitini isoisää esittävä kuvaamossa otettu kuva. Koska tämä esi-isä kuoli kesällä 1910, on kuva otettu siis viimeistään tuona vuonna. Hän näyttää kuvassa hyvinvoivalta, joten todennäköisesti kuvaamossa on käyty jo muutamaa vuotta aikaisemmin. Sellaisia kuvia, jotka varmasti voisin ajoittaa 1800-luvun puolelle, minulla ei ole. Se on oikeastaan vähän ihmeellistä, koska Tampereella oli kuvaamoja jo tuolloin. Sukua asui Tampereella ja ympäröivällä maaseudulla. Kaupunkireissuja varmasti tehtiin. Taloudellisestikaan ajat eivät 1800-luvun lopussa olleet mahdottoman tiukkoja. Ehkä valokuvien ottamista pidettiin hienomman väen kotkotuksina.

Laitan tähän loppuun yhden käyntikorttikuvan. Kuvan kohteesta ei ole tietoa. Vakavamieliseltä hän kumminkin näyttää.

Neiti tai rouva Tuntematon, hänkin varmaan 1900-luvun alusta

1 kommentti:

  1. Isoisäni kävi Ameriikoissa 1800-luvun lopulla. Passi haettu sen nimiselle 1891 ja 1899. Saamani tiedon mukaan kuva on otettu isoisän Amerikan reissulla eli 1800-luvun puolella, koskapa isoisä oli taas Suomessa 1900 perustamassa uutta perhettä.
    Vasta nyt olen alkanut keräilemään vanhoja valokuvia sukulaisilta. Harmi sinällään kun paljon kuvien tietoja on hävinnyt vanhan polven mukana.

    VastaaPoista