Sodan jälkeen syntyivät ns. suuret ikäluokat. Vuonna 1945 syntyi noin 98 000 lasta, 1946 106 000, 1947 suurin ikäluokka 108 000 ja 100 000 lapsen yli mentiin vielä 1948 ja 1949. (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suuret_ik%C3%A4luokat). Melko suuria olivat vielä 50-luvun alussa syntyneet ikäluokatkin, ainakin, jos niitä vertaa nykyiseen noin 60 000 syntyvään. Toki syntyvyys on ollut suhteessa yhtä korkeata tai jopa korkeampaa muulloinkin maamme historiassa.
Olisi mielenkiintoista löytää tilasto siitä, kuinka paljon näitä suuria ikäluokkia on Suomessa nyt jäljellä. Heitä tulee yllättävän usein vastaan kuolinilmoituksissa. Maasta muutti pois jonkinmoinen määrä ihmisiä, jotka olivat syntyneet 1945 - 1950. Yhtä paljon ei maahanmuutto ole tuonut samanikäistä väkeä tilalle.
Suuret ikäluokat täyttivät koulut, kun siihen ikään ehtivät. Maaseudulla, jossa väestön enemmistö vielä asui, jouduttiin rakentamaan uusia kouluja tai laajentamaan vanhoja. Kaupungeissa käytiin koulua kahdessa vuorossa. Kukaan ei ollut kuullut aamu- tai iltapäivähoidosta. Jos äidit olivat töissä, pitivät lapset huolta toisistaan. Ei epäröity vastuuttaa melko pieniäkin lapsia.
Myös jatko-opiskelupaikat täyttyivät suurista ikäluokista. Heidän tulleessan korkeakouluihin luotiin valtion takaama opintolainajärjestelmä, jolla köyhempikin pystyi opiskelemaan. Lainaa oli monella pariskunnalla opintojen päättyessä jo yhden asuntolainan verran. Inflaatio tosin auttoi maksamisessa. Valtaosalla suurista ikäluokista koulutie jäi lyhyeksi. Osa lähti työelämään heti kansakoulun jälkeen. Tämä olisi ehkä hyvä muistaa, kun heidän eläkkeelle siirtymisestään niin kovasti puhutaan.
Työelämässäkin oli ahdasta. Kenenkä vika - no suurten ikäluokkien tietysti. Onneksi Ruotsissa oli töitä. En ole nähnyt tilastoa siitä, paljonko siellä asuu Suomessa vuosina 1945 - 1950 syntyneitä, mutta uskon, ettei määrä ole ihan vähäinen.
Nyt on sitten porua suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisestä. Ei se tiettävästi ihan yllättäen ole voinut tapahtua. Pitäisi muistaa, että näissä ihmisissä on paljon hyvin nuoresta töitä tehneitä, joilla on todella pitkä työura takanaan, kun kaikki työt lasketaan. He ovat myös pitäneet lyhyemmät äitiyslomat. Lapsiaan he eivät automaattisesti saaneet kunnalliseen päivähoitoon.
Seuraavaksi kai sitten kuulemme, miten suuret ikäluokat täyttävät vanhainkodit. Toivottavasti mahtuvat aikanaan edes hautausmaille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti