Aamulehdessä oli 19.8.1911 etusivulla ilmoitus vahakabinetista, joka oli tullut Tammelantorille. Mainos kertoi, että kabinetissa oli yli tuhat kuvaa, jotka kaikki olivat vahasta valmistetut ja luonnollisessa suuruudessa. Kabinetti oli matkalla Tukholmasta Helsinkiin ja Pietariin. Sen mainittiin olevan vain lyhyen aikaa Tampereella. Avoinna se oli klo 10 - 22. Tuolloin tosin käytettiin ilmaisua 10 ap ja 10 ip. Sisäänpääsymaksu oli 50 penniä ja Anatomiosastolle 25 penniä.
Olen toki kuullut puhuttavan vahakabineteista Suomessa ja ulkomailla. Madame Tussaudin kabinettiin pääsemistä on jopa pidetty jonkinlaisena kunniana. Julkkiksia esittäviä vahanukkeja kai muutkin pitävät sisällään. Kiertävä kabinetti oli kuitenkin uutta, aukko sivistyksessä taas tälläkin kohtaa. Olisi mielenkiintoista tietää, ketkä olivat päässeet tuohon 1900-luvun alun kabinettiin. Kuninkaallisia varmaan, ehkä joku tunnettu taiteilija oli myös mukana.
Hiukan jäi mietittyttämään tuo ilmoituksessa mainittu Anatomiosasto. Ettei tämä vahakabinetti olisikin esitellyt anatomian saloja julkkisten sijaan. Verkosta etsimällä löytyy nimittäin ainakin Panoptikon-niminen kabinetti, jossa näytettiin lääketieteen salaisuuksia. Toivottavasti lehti julkaisee jutun, jossa kabinetista ja sen Tampereella saamasta vastaanotosta kerrotaan tarkemmin.
En malttanut olla tekemästä hakua sanomalehtiarkistoon. Näköjään "yli tuhat" oli perusmäärä näyte-esineitä kiertävissä vahakabineteissa.
VastaaPoistaSven Hirnin huveista kertovissa kirjoissa todennäköisesti on tietoa ilmiön historiasta Suomessa. Ensimmäiset sanomalehtimaininnat löysin vuodelta 1883.
Pelkistä anatomianäytteistä tuskin on Tampereella 1911 ollut kyse, sillä Kotkan sanomissa 15.6.1895 mainostetaan vahakabinettia, jossa esitetään "hälinää herättäneitä tapauksia Ruotsissa ja Suomessa, joista mainittakoon: Rouva Sainio vankilassa, Paroonitar Mary Vetsera, luutnantti Sixten Sparre ja Elvira Madigan."
Ensimmäisen kommentin jälkeen älysin tehdä hakuja ruotsiksi. Vanhasta Populär historia -jutusta ja Historiska museetin sivusta saa pari ripausta tietoa kiertävistä kokoelmista. Tukholmassa oli 1889–1924 kiinteä vahakabinetti, jolla on laadukkaan näköinen Wikipedia-sivu.
VastaaPoistaKiitos vinkeistä, erityisesti nuo ruotsinkieliset selvensivät asiaa.
VastaaPoistaTodennäköisesti kiertävissä vahakabineteissa piti olla jotain, mikä herätti huomiota. Pienet sensaatiot olivat siis paikallaan...