lauantai 3. marraskuuta 2012

Kuin lapsi karkkikaupassa

Ancestry.se lähetti viestin, että Ruotsin kirkonkirjat (Sverige, kyrkböcker 1500 - 1941) on kaikille (rekisteröityneille) avoimena tämän viikonlopun. Voi kauhea, tälle viikonlopulle oli jo paljon ohjelmaa varattuna. Yritän kuitenkin nipistää sieltä täältä aikaa katsella Ruotsin kirkonkirjoja. Kaikkea avoimeksi jäänyttä ei millään ehdi, siksi olo on vähän otsikon mukainen.

Päätin aloittaa Nederkalixista. Tutkimaani sukuun tulee 1830 sieltä Niilo Eliaksenpoika, joka kuitenkin kuoli jo 1833. Löysin jo hänet kastettujen luettelosta, onneksi isän nimi on hiukan harvinaisempi. Rippikirjoihin merkityt sisaruksetkin ehdin kirjata ja tarkistaa syntymäajat kastetuista. Rippikirjoihin on merkitty tuohon aikaan vain syntymävuosi, mutta se näyttää olevan useimmiten oikein, mikä helpottaa etsimistä. Ancestryn haku ei oikein toiminut, kun näillä henkilöillä ei ollut sukunimeä eikä edes talon nimeä ole kirjattu. Ehkä en vain kiireissäni osannut syöttää tietoja oikein hakukenttiin.

Muuten ruotsalaiset kirkonkirjat muistuttavat paljon suomalaisia, mikä yhteisen historian vuoksi on luonnollista. Meidän rippikirjojamme eniten muistuttavat luettelot ovat nimeltään husförhör. 1900-luvun puolella niistä käytetään nimeä församlingsbok. Lisäksi 1700-luvulta ja 1800-luvun alusta on ripilläkävijöistä luetteloita (tai niin ainakin ne ymmärrän) nimeltään kommunion/nattvard. Tutkiminen on aika tavalla samanlaista kuin Digitaaliarkistossa. Jonkinlainen indeksointi varmaan on, koska Ancestryn haku on olemassa, mutta en siis tyhmänä saanut sitä toimimaan. Monissa rippikirjoissa on alussa kyläluettelo, mikä helpottaa etsimistä. Kastetuista, vihityistä ja haudatuista on kohtuullisen helppo haarukoida oikeaan kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti