Taitaa olla liki kymmenen vuotta siitä, kun tutkin vuoden 1910 maataloustiedusteluaineistosta isoisovanhempieni ja muiden sukulaisten elinolosuhteita. Tietoja löytyi "maaomaisuussuhteista, maanviljelystilain luvusta ja suuruudesta, maan
käyttämisestä, maanviljelyskoneiden lukuisuudesta, karjaston paljoudesta
ja voinvalmistuksesta ynnä muista seikoista, jotka koskevat
maanviljelyksen ja sen sivuelinkeinojen vaatimuksia ja tilaa", kuten Maatalouslaskenta-sivusto osaa kertoa. Aineistossa oli tilakohtaiset tiedot. Tuolloin tietoja sai vapaasti lukea, kaukolainasin haluamani kotelon. Nyt vaaditaan käyttölupa. En kylläkään ymmärrä miksi.
Muistelen, että tuossa aineistossa ei ollut mitään rakennuksista. Olisi ollut mielenkiintoista tietää niistäkin. Laskennan piirissä olivat kaikki ruokakunnat, joilla oli vähintään puoli hehtaaria viljeltyä maata tai vähintään yksi kotieläin. Käytännössä tämän olisi pitänyt kattaa lähes kaikki varsinaisen maaseudun asukit. Jos oikein muistan, ihan kaikki mökit kotikylästäni eivät olleet päässeet mukaan. Ehkä laskennan suorittaja oli vähän soveltanut ohjeita. Hyvin kattava aineisto kuitenkin tuntui olevan.
Maataloustiedusteluja, myöhemmin maatalouslaskentoja on suoritettu 10 vuoden välein, viimeisin kai vuonna 2010. Niiden tarkoituksena oli ja on tuottaa tilastotietoa maataloudesta. Tilastoitavat asiat ovat vuosikymmenien mittaan vaihdelleet. Olen ajatellut kaivaa uudestaan esille tuon 1910 maataloustiedustelun ja ehkä pari seuraavaakin. Voisin katsoa, miten sukulaisten omistamien tilojen olosuhteet ovat muuttuneet. Jostain syystä myös Turun ja Porin läänin asiakirjat näyttävät olevan Hämeenlinnan maakunta-arkistossa. Lieneekö siellä koko Maataloushallituksen arkisto.
Käyttölupa?!
VastaaPoistaAineistot olivat aiemmin koko valtakunnasta Kansallisarkistossa, mutta siirrettiin viime (?) vuoden järjestelyissä Hämeenlinnaan.
Olen itse käyttänyt 1910, 1920 ja 1930 laskentoja. Torppien itsenäistymisten myötä tilojen määrä kasvaa huomattavasti 1910->1920. Vuoden 1940 silkkipaperipinon edessä lannistuin, sillä en ollut koskaan ymmärtänyt paperien järjestelyperiaatetta enkä jaksanut selata koko pinoa.
Astia-haku näyttää tässä kohdassa toimivan: maataloustiedustelu ja kunnan nimi antaa yleensä tulokseksi kolmen ensimmäisen laskennan aineistot. Ja seuraavan tekstin: "Sisältää julkisuuslainsäädännön perusteella salassa pidettäviä yksityisyyden suojaan liittyviä tietoja, joiden käyttö edellyttää käyttölupaa." Ehkä tilan 1910 tuottaman voin määrän näkeminen todella loukkaa jonkun yksityisyyden suojaa?
PoistaKiitos tästä(kin) blogista. Enpä ollut muistaakseni kuullutkaan maataloustiedustelu-aineistosta. Vaikuttaa varsin hyödylliseltä sukuharrastajalle, joka tonkii maaseutusukujaan!
VastaaPoistaKiitos. Erityisesti 1900-luvun puolelta on paljon aineistoa. Esim. lohkomiskartat ja -asiakirjat samoin kuin lainhuutoasiakirjat ovat mielenkiintoisia. Edellisiä on digitoitukin, jälkimmäiset ovat myös vapaasti arkistoissa luettavissa ellei käräjäpöytäkirjoihin satu sisältymään muuta salassa pidettävää.
Poista