perjantai 9. marraskuuta 2012

Kilometripylväs

Kun aikanaan kuljin kansakouluun, oli tien varressa kivisiä ylöspäin kapenevia pylväitä, joihin oli merkitty numeroita. Numerot kertoivat matkan lähimpään kirkonkylään kummassakin suunnassa, niin olen muistavinani. Tie ei enää tuohon aikaan ollut päätie, vaikka se joskus oli sitä ollut. Kulkijat olivat hiljalleen vähenemässä.  

Wikipedia tietää kertoa, että tällaisia kivipylväitä pystytettiin teiden varsille jo 1600-luvulla, silloin 1/4 peninkulman välein. Koska kielemme tuntee myös käsitteen virstanpylväs, lienee sellaisiakin jossain vaiheessa ollut. Metrijärjestelmään siirtyminen tuotti sitten kilometripylväät 1800-luvun lopussa. Ne pylväät, mitkä muistan lapsuudesta, lienevät olleet peräisin 30-luvulta, jolloin pystytettiin hiukan erilaisia pylväitä eritasoisten teiden varteen.

Pylväistä luovuttiin 80-luvulla. Ne olivat käyneet tarpeettomiksi ja olivat törmäystilanteissa vaarallisia. Olen muistavinani, että jossain vaiheessa ennen nykyisten etäisyystaulujen tuloa kivipylväitä olikin korvattu metallitangoilla, joiden päässä oli pienet etäisyyksiä ilmoittavat laatat. En kuitenkaan pystynyt vahvistamaan tätä muistikuvaa mistään. Kivisiä kilometripylväitä näkee joskus portinpylväinä. Niistä tulee hiukan nostalginen olo. Ne ovat kappale menneisyyttä.

Yritin löytää tähän vapaasti käytettävän kuvan kilometripylväästä, mutta sellaista ei tuntunut verkossa olevan. Siispä pari linkkiä:

http://www.akiranta.com/52
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Kilometripylv%C3%A4s_museotiell%C3%A4_Rengossa.JPG

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti