torstai 21. maaliskuuta 2013

Find a Grave Ancestryssa

Ehkä tämä "uutinen" on jo vanhentunut. Kerron sen kuitenkin. Ancestry.com-sivustolla näyttää olevan vapaasti (vaatii kirjautumisen) tutkittavissa tietokanta Find a Grave Index Collection. Olen aiemmin tehnyt hakuja - tosin melko heikolla menestyksellä - melkein samannimisestä Find a Grave-tietokannasta, jonka sivut näyttävät edelleen olevan verkossa. Jos hautakivi verkosta löytyy, antavat molemmat palvelut samanlaisen sivun tulokseksi. Tästä voinee päätellä, että Ancestry on nielaissut Find a Grave-tietokannan ja onneksi pitänyt sen ilmaisena.

Ancestryn tietokanta on rakennettu osavaltioittain. Joukossa on myös International Find a Grave Index, joka ilmeisesti pitää sisällään ulkomaisten hautojen tiedot ja kuvat. Osasta hautoja on tosiaan kuva/kuvia hautakivestä.  Vainajasta on tallennettu ainakin syntymä- ja kuolinvuosi, kuolinpaikka, hautausmaa, mahdollisesti  puolison tiedot, toisinaan myös tietojen antajan nimi. Samannimisiä henkilöitä voi olla vaikea erottaa toisistaan. Puolison nimen tietäminen tietenkin helpottaa asiaa. Muutaman muistokirjoitustyyppisen tekstinkin löysin. Tietojen tarkkuus siis vaihtelee paljon. Etsiskelin tietokannasta henkilöitä, joiden tiedän menneen siirtolaisina Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa. Aika niukasti varmoja osumia tuli. Se on tietenkin luonnollista. Jotta siirtolainen olisi päässyt mukaan, pitäisi hänen hautakivensä olla edelleen pystyssä, hautakivitietojen muistiinkirjaamista tuskin on USA:ssakaan harjoitettu kovin monen vuosikymmenen aikana. Lisäksi valokuvaajan tai tietojen kerääjän olisi pitänyt tulla juuri sille hautausmaalle.

Testasin myös tuota International Indexiä. Kanadaan muutttaneiden osalta olisin kovasti tietoa vailla. Tästä tietokannasta ei ainakaan minulle ollut apua. Suomen Sukututkimusseuran sivuilla oli ennen muinoin joukko nimiluetteloita kanadalaisilta hautausmailta. Uudesta SSS:n hautakivitietokannasta en niitä enää saanut esiin. Mihin lienevät aiemmat tiedot joutuneet? Find a Grave näyttää sen sijaan löytävän suhteellisen paljon Suomeen haudattuja. Erityisesti Hämeenlinnasta oli paljon nimiä. Myös Helsingin, Turun ja Tampereen tietoja oli tallennettu, en tosin tiedä, kuinka laajasti. Varmasti vapaaehtoiset ovat tietoja siirtäneet tietokantaan. Myös eksoottisemmista paikoista (mm. Filippiineiltä ja Panamasta) löytyi suomalaisia sukunimiä.

Kuva ruotsalaiselta hautausmaalta. Lähde: http://pixabay.com/fi/ruotsi-kirkko-arkkitehtuuri-spire-77227/

2 kommenttia:

  1. Kyllä Suomen Sukututkimusseuran uusillakin sivuilla on kanadansuomalaisten hautoja http://haudat.genealogia.fi/php/indexs.php, tosin pähkäilyä hakeminen vaatii... Hakulomakketta käytettäessä valitaan pudotusvalikosta Kanada, jolloin nimihaussa tuloksia tulee joiltakin hautausmailta. Jos taas klikkaat Selailua ja valitset valikosta Kanadan, saat laajemman hautausmaaluettelon. Hautausmaata klikkaamalla tulee esille haudattujen luettelo vanhoilta kotisivuiltamme - ei ole tietenkään sama kuin tietokantahaku, mutta kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, en huomannut käyttää selailua apuna. Sieltähän ne tiedot löytyivät.

      Poista