perjantai 30. tammikuuta 2015

Kuvia - Mäkistä ja Gallen-Kallelaa

Muutama viikko sitten Aamulehdellä oli jokin jakeluhäiriö ja sen näköislehti oli silloin kaikille auki. Luin lehdestä jutun Aatto Mäkisen valokuvista. En valitettavasti voi linkittää juttuun, koska en ole maksanut lehden lukemisesta. Mutta noihin Mäkisen valokuviin. Ikaalislaisen kuvaajan Aatto Mäkisen (1899-1945) kuvista on luetteloita Suur-Ikaalisten Sukututkijat ry:n sivuilla. Myös joitakin kuvia on nähtävänä. Sivulla sanotaan, että luetteloita on tulossa. En tiedä, ovatko ne jo tällä hetkellä täydelliset. Viimeksi niitä on päivitetty touko- ja kesäkuussa viime vuonna.

Mäkinen on kuvannut Ikaalisissa (kuvia yli 8000 kappaletta), Parkanossa, Jämijärvellä, Kihniössä, Hämeenkyrössä, Kurussa, Honkajoella ja Suodenniemellä. Lisäksi on joitakin kuvia Pohjois-Suomesta, lähinnä Kemistä ja Torniosta. Jos sukua on asunut 1900-luvun alkupuolella noilla seuduilla, kannattaa luettelot tarkistaa. Kuvista peritään viisi euroa kappaleelta plus mahdolliset käsittelykulut, mikä ei sinänsä ole paha hinta. Yhdistyksen sivuilta ei valitettavasti käy ilmi, saako kuvia tuohon hintaan julkaista. Aamulehden jutussa siitä saattoi olla maininta, joka ei valitettavasti jäänyt mieleen.Gallen-Kallela maalaamassa Kansallismuseon freskoja 1928. Gallen-Kallelan museon valokuva-arkisto.

Tänään Aamulehti sitten tiesi kertoa, että Gallen-Kallelan Museo on digitoinut taitelijan lähes 400 valokuvan kokoelman. Mikä parasta, kuvat ovat vapaasti katsottavissa ja kopioitavissa Flickr-palvelussa. Lisäksi niille luvataan vapaa käyttöoikeus, kunhan lähde eli museo on ilmoitettu. Kuvat on julkaistu Creative Commons Attribution -lisenssillä (CC-BY). Kyse on valokuvista, ei maalauksista. Kuvissa on Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) itse, mutta myös perhettä, ystäviä ja tuttavia. Käykääpä itse katsomassa. Varmaan tulen hyödyntämään kuvia näissä blogikirjoitelmissani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti