lauantai 14. tammikuuta 2017

Naisia tuomiolla

Voin kertoa, että arkistolaitos on saanut auki myös valtiorikosoikeuksien tuomioluettelot, siis kaikkien verkossa tutkittaviksi. Niitä selatessa tuli vastaan sivu, jossa nimiluettelon alussa oli 14 naista. Toki tiesin, että kansalaissotaan osallistui naisia, pieni määrä jopa ase kädessä. Nämä naiset olivat parikymppisiä, osa jopa nuorempia. Muutama kolmekymppinen myös joukossa. Kotoisin he olivat Etelä-Suomesta, valtaosa Pyhtäältä. Mukana myös pari helsinkiläistä, yksi Tampereelta ja yksi Kuhmalahdelta. 

Rangaistuksista päätellen he eivät olleet muodostaneet mitään naiskomppaniaa. Ehkäpä vain paetessaan tulleet vangituiksi ja päätyneet Lahden vankileirille. Jostain syystä heidän asiansa oli käsitelty samana päivänä, 16.8.1918. Tosin tarkistin vain yhden osalta vankikortin ja ainakin hän oli vankileirillä juuri Lahdessa. Hänet lienee vangittu Hennalassa, vaikka kortissa lukee Herralassa. Naisjoukossa oli työläisiä, palvelijatar ja työläisten tyttäriä. Yksi torpparin ja yksi rengin tytär. Naimattomia ilmeisesti kaikki. 

Kaikkien rikokseksi on syyttäjä ilmoittanut avunannon valtiopetokseen. Tulkitsen sen niin, että he olivat jollain tavalla punakaartin toiminnassa mukana. Aiemmista tapauksista muistan, että leivän leipominen kaartille sen takavarikoimista jauhoista riitti syytteen nostamiseen. Millaisen rangaistuksen he saivat? Yksi vapautettiin kokonaan. Muut tuomittiin kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi kuritushuoneeseen. Kaikkien tuomiot tulivat ehdollisina. Se tarkoittaa, että heidät pian tuomion jälkeen laskettiin ehdonalaiseen vapauteen. Toivottavasti kaikki pysyivät hengissä siihen asti vankileirillä. 


Lähde: Digitaaliarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti