lauantai 19. toukokuuta 2012

Kirkonkuulutuksia

Kaikkihan tiedämme, että ennen sanomalehtien valtakautta tieto välittyi kansalle jumalanpalvelusten yhteydessä luetuissa kuulutuksissa. Paitsi kirkon asioita, niissä esitettiin myös maallisen esivallan ja yksityisten ihmisten tiedotuksia. Aiemmin ei ole tullut mieleeni, että nuo kuulutukset olisivat saattaneet säilyä. Ei niitä varmaankaan paljon mikrofilmeillä ole. Kun hankin talvella Arvo Mäkelän Meidän kylät-kirjan, huomasin, että ainakin Mouhijärvellä ne ovat tallessa. Kirjaan oli niitä laitettu kylistä, joita se käsittelee. Muistaakseni kaikki olivat sataa vuotta vanhempia. Taisivat kuulutukset sata vuotta sitten alkaa menettää merkitystään, kun sanomalehtien tilaaminen rupesi yleistymään ja tieto kulki sitä kautta.

SukuForumin kautta päädyin Agricolan uutis- ja keskusteluforumille, jossa myös oli juttua kirkonkuulutuksista.  Siitä ilmeni, että myös Mouhijärven lähiseurakuntien Hämeenkyrön ja Viljakkalan kuulutuksia on säilynyt. Pitää penkoa Vakkaa, kenties niitä on joka seurakunnasta. Varhaisemmat ovat ilmeisesti maakunta-arkistoissa, 1900-luvun puolella annetut taitavat olla vielä seurakuntien säilöissä. Maakunta-arkistot varmaan lainaavat niitä toisilleen, mutta mitenkähän seurakunnat suhtautuvat niiden hallussa olevien tutkimiseen? Ei niissä nyt kauhean suuria salaisuuksia luulisi olevan, kun ne on aikanaan isoon ääneen saarnastuolista luettu.

Suurinta mielenkiintoa tunnen yksityisten ihmisten tiedotuksiin. Niistä voisi löytyä paikallishistoriallista lisäväriä. Ne ovat käsitelleet huutokauppoja, tukinuittoa, vesiliikennettä, karanneita koiria, liiketoimintaa, kaikkea sellaista, mikä myöhemmin siirtyi lehtien ilmoitusosastoille. Nuo edellä olevat esimerkit oli poimittu Meidän kylät-kirjasta. Aina silloin tällöin voisi jonkun sukulaisen ilmoitus tulla vastaan. Kahlattavaa varmaan riittäisi, olin Vakasta katsovinani, että parin vuoden kuulutukset täyttivät yhden arkistokotelon.

2 kommenttia:

  1. Kokemäellä kironkuulutuksia oli löytynyt jostain ullakolta ja ne päätyivät Kokemäki-seuran arkistoon. Monessa paikassa varmaan hävitettykin.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista