lauantai 15. joulukuuta 2012

Karoliina ja lapset

Jatkan edellistä teemaa kertomalla tällä kertaa Karoliinasta. Koska hänen lapsenlapsiaan voi hyvinkin vielä olla elossa, jätän tarkemmat tiedot  pois. Karoliina syntyi 1856 renki Matin ja hänen vaimonsa Esterin viidentenä lapsena. Lapsuus ei tainnut olla kovin ruusuinen, sillä perheen isä pysyi rengin ammatissa ja asui usein perheestään erossa. Äiti Ester hankki lisätuloja myymällä viinaa. Pari kertaa hän joutui sen vuoksi käräjille, mutta selvisi ilmeisesti sakoilla. Matti kuoli 1868 ja Ester 1871.

Karoliina oli tuolloin jo riittävän vanha piiaksi ja siinä ammatissa hän viihtyikin kymmenkunta vuotta vaihtaen taloa ja kylää melko usein. Vuonna 1878 hänelle syntyi avioton lapsi, Kalle, joka kuitenkin pian kuoli. Karoliina jatkoi piikomista, kunnes 1881 avioitui Eevertin kanssa. Heistä tuli pian torppareita. Torppa oli melko kaukana pääteistä, mutta ei sentään ihan yksinäisellä paikalla. Heille ehti syntyä kolme lasta ennenkuin Eevert kuoli 1888. Karoliina ei pienten lastensa kanssa pystynyt torpparina jatkamaan, vaan joutui pian lähtemään mökistä.

Seuraavassa rippikirjassa hänet on merkitty irtolaiseksi. Voi olla, että hän asui nyt lähempänä kirkonkylää, vaikka rippikirjoissa hänet onkin merkitty entiseen kotikyläänsä. 1890-luvulla hänelle syntyi neljä aviotonta lasta. Jokaisella lapsella kummeja on kirkonkylästä ja sen läheltä. Hänet ripitettiin aina salavuoteudesta. Lapsen isää hän ei kertaakaan paljastanut. Niinpä emme tiedä, oliko kyseessä joka kerta sama mies, johon Karoliinalla oli avioliiton ulkopuolinen suhde. Kenties lapset vain syntyivät elannon hankkimisen väistämättöminä seurauksina. Karoliina oli elossa vielä 1920-luvulla, joten hän ehti nähdä nuorimpien lastenkin kasvavan aikuisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti