torstai 27. joulukuuta 2012

Räätälin tytär ja jungfru

Jungfru Brita Catharina Baudin Piteåsta (s. 1779/rk) avioitui 1796 suomalaisen Pekka Pekanpojan kanssa, joka myöhemmin alkoi käyttää sukunimeä Ramström. Perhe asettui ensin Piteån Öjebyhyn, josta muutti pian Älvsbyn seurakuntaan. Siellä he alkoivat viljellä uudistilaa. Piteåssa Pekka oli toiminut suutarin ammatissa.

Toisaalta tiedetään, että räätäli Erik Baudinille ja hänen vaimolleen Anna Lisa Grönbäckille syntyi 22.2.1778 tytär Britha Catharina Uumajan kaupungissa. Perhe katosi Uuumajasta, mutta Piteåsta en ole heitä löytänyt. Kun Ancestry.se on vielä hetken aikaa vapaasti käytettävissä, yritän etsiä heitä uudemman kerran.

Jungfru kuulostaa hienommalta tittteliltä kuin pig tai skräddare dottern. Kovin harvinainen se ei kuitenkaan ole. Tarkistin Hiskin vihityistä ja junfruita näyttää sentään löytyvän useimmista seurakunnista. Nimitystä on käytetty ilmeisesti ainakin papiston ja virkamiehistön tyttäristä. Osassa seurakunnista titteliä on viljelty niin paljon, että myös käsityöläisten lapset lienee kelpuutettu mukaan. Siinä ehkä selitys Britankin tapaukselle.

Alussa mainitut kaksi Britaa lienevät siis yksi ja sama henkilö. Siispä selaamaan Piteån rippikirjoja!

Lisäys:  Ahkera Piteån rippikirjojen selaus tuotti tulosta ja varmistui, että kyseessä oli yksi ja sama Brita Baudin. Hänen isänsä toimi rykmentin räätälinä, mikä varmaan riitti jungfru-nimitykseen. Minkään hienomman huushollin palvelustyttönäkään hän ei nimittäin työskennellyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti