perjantai 15. helmikuuta 2013

Lukkarilla hommia

Aamulehti julkaisi 14.2.1912 jostain syystä pienen jutun otsikolla "Lukkarin laki". Siinä kerrotaan, mitä lukkarin tehtäviin muun muassa kuului vuoden 1619 lain mukaan. Tuolloin kuninkaana oli Kustaa II Adolf. En ole tarkistanut tekstiä alkuperäisestä. Nopealla nettihaulla en myöskään saanut selville, milloin kyseinen laki on julkaistu suomeksi. Kenties siitä on ilmestynyt 1900-luvun alussa jokin käännös tai uusintapainos, johon juttu pohjaa. Mutta siis ne lukkarin tehtävät:
 1. Lukkari seuratkoon pappia pappiskokoukseen, jos sen laiminlyö maksakoon papille 3 äyriä sakkoa.
 2. Hän kantakoon myöskin piispan, provastin ja kirkkoherran kirjeet lähimmälle lukkarille, jos sen laiminlyö maksakoon piispalle 3 äyriä sakkoa.
 3. Hänen pitää myöskin kaikkina aikoina soittaa kelloa pyhän aterian kunniaksi, joka aamu ja ilta läpätä 3 äyrin sakon uhalla pitäjälle yksinään.
 4. Hänen pitää myöskin ilmoittaa papille sairaskutsut edellisenä iltana, jos hän saa kutsun tietää ja hänen pitää seurata jokaista kutsua kalkin ja kirjan kanssa, jos sen laiminlyö maksakoon 3 äyriä sakkoa lain mukaan.
 5. Lämmittäköön myös papin saunan ja kerran viikossa palvelkoon sekä vastat valmiina pitäköön.
 6. Samoin teurastakoon hän papille, jos niin tarvitaan.
 7. Jos lukkari ei voi aina laulaa vuoden kuluessa, tehköön sen edestä papille päivätyötä.
 8. Niin myöskin pitää lukkarin kylvää papin siemenet ja korjata hänen viljansa ajallaan, niin että se tulee hyvään säilöön, taikka ottaa toinen sijaansa; jos sen laiminlyö maksakoon 3 äyriä sakkoa ja korvatkoon kaiken vahingon.
 9. Lukkarin ja hänen vaimonsa tulee kantaa kaljaa ja tynnyriolutta ja siitä pitää hänen saada vetokannunsa. 
 10. Lukkairin vaimon pitää myöskin tehdä papin taikinan ja leipoa leivät, jos niin tarvitaan ja saakon siitä lämpiäiset.
 11. Kun lukkari kaiken tämän täyttää vuoden kuluessa, niinkuin määrätty on, silloin pitää papin antaa hänelle pari kenkia sekä pari hyviä villasukkia.
Veikkaan, että käännös on tehty myöhemmin, 1600-luvun suomenkieli olisi kuulostanut hiukan toisenlaiselta. Lukkari taisi tuohon aikaan olla hiukan rengin asemassa. Opetusvelvollisuuttakaan ei vielä ollut. Lukkarikunta saattoikin olla hiukan kirjavaa koulua käyneistä lukutaidottomiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti