keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Yli 65-vuotiaita punakaartilaisia?

Olen varmasti kymmeniä kertoja etsinyt Suomen sotasurmat-tietokannasta kulloinkin tutkimaani henkilöä. Vasta nyt eksyin katsomaan, mitä muuta sivusto tarjoaa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tarjolla on ainakin erilaisia nimiluetteloita. Päädyin katselemaan tarkemmin yli 65-vuotiaina kuolleiden listaa. Sinänsä yllättävän pitkä, 176 henkilöä. Harva heistä oli osallisena varsinaisissa taisteluissa. Mikä ei tietenkään poista mahdollisuutta osallistua rikolliseen toimintaan. Muitakin vaihtoehtoja kuitenkin jää.

Ensinnäkin huomiota kiinnitti mouhijärveläisten yliedustus listalla. Heitä oli kaikkiaan neljä kappaletta, vaikka kunnan asukasluku on tuskin ollut paljonkaan paria tuhatta suurempi tuohon aikaan. Heistä kaksi oli ammuttu Toijalan vankileirillä toukokuussa 1918. Vankileiri Toijalassa on itselleni ihan uusi tieto, josta pitää yrittää ottaa tarkempi selko. Yksi oli ammuttu kotinurkillaan Mouhijärvellä ja neljäs kuollut Lahden vankileirillä. Kaksi ei tiettävästi kuulunut punakaartiin, kahden muun kohdalla tästä ei ole varmaa tietoa. Nuorin oli 66-vuotias, kaksi vanhinta 70-vuotiaita. Kolme ammutuksi joutunutta lienee kohdannut kenttäaoikeuden tai muun pikatuomion.

Monet kuolivat Kalevankankaalla. Kappelirakennuksen kuva wikimediasta.


Mouhijärveläiset näyttivät ainakin jollakin tavalla liittyvän punaiseen osapuoleen. Voisi kuitenkin olettaa, että vanhimmat kuolleet olisivat olleet punaisten murhaamia valkoisia. Heitä onkin suurin osa vanhimmista surmansa saaneista, mutta on siellä myös punaiselle puolelle kuuluneita. Vanhin tietokantaan päätynyt on 1826 syntynyt (92-vuotias) palvelija Eeva Karoliina Parad, jonka kuolinsyy on jäänyt tuntemattomaksi. Jotenkin se kuitenkin lienee liittynyt sotatapahtumiin. Muutkin vanhimmat surmansa saaneet ovat lähinnä kuolleet onnettomuuksissa. 84-vuotiaan antrealaisen Maria Pullisen ovat kuitenkin punaiset murhanneet. 79-vuotias punaisten puolelle kuulunut Erik Stolt on kaatunut taistelussa.   

Toisen kerran nuorimmista kuolleista. Heidän nimilistansa tutkiminen tuntuu raskaammalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti