perjantai 27. helmikuuta 2015

Kirstikin katosi mustaan aukkoon

Aiemmin olen tainnut jossakin tekstissä nimitellä Pirkkalan seurakuntaa mustaksi aukoksi, koska sieltä on ilmaantunut lähiseurakuntiin henkilöitä, joita en ole kyennyt Pirkkalassa jäljittämään. Todennäköisesti vika on enemmän minun kuin Pirkkalan. Tällä kertaa kävi kuitenkin toisin päin. Kirsti Juhontytär avioitui Harjun seurakuntaan 1768. Puoliso oli tilallinen Heikki Heikinpoika Marttila. Oikeastaan tarvitsisin vain heidän kuolinaikansa, Kirsti kun on esitätini enkä aio hänen jälkipolviaan selvittää.  

Kuvien lähde: Digitaaliarkisto

Siinähän he Marttilassa ovat. Kirstin syntymävuosi tosin poikkeaa yhdellä, hän syntyi 21.7.1744 naapuriseurakunnassa Kyrössä Sasin rusthollarin nuorimpana tyttärenä. Ja vielä varmemmaksi vakuudeksi alempana samalla sivulla 1779. 

 
Lapsia syntyi Hiskin mukaan neljä, mutta rippikirjasivulla eiintyvä Albertiina sopisi hyvin mukaan katraaseen. Häntä ei Hiski tunne, lieneekö kastettu jossain muualla. Merkillinen rasti Heikin nimen edessä ei tarkoittane kuolemaa, koska hänetkin on siirretty alemmas. 

Eipä siis muuta kuin seuraavaa rippikirjaa tutkimaan. Vastaan tulevaan ongelmaan olinkin jo varautunut. Nimittäin 1779 perustettiin Ylöjärven saarnahuonekunta, jonka omat rippikirjat alkavat 1782. Sekä Harju että Ylöjärvi kuuluivat tuohon aikaan Pirkkalan emäseurakuntaan.  Marttila on Harjun kirjoissa lähellä Runsasta, joka tuntuu mielestäni ylöjärveläiseltä. Ylöjärven kirjoista löytyy kyllä Marttila, mutta ei Heikkiä eikä Kirstiä sieltä. Kun nuorin lapsi Matti syntyi Harjussa, tituleerattiin Heikkiä jo entiseksi tilalliseksi. Jonnekin ovat siis tuossa välissä muuttaneet. Apua ei näytä olevan lukuisista Hiski-hauistakaan. Pahuksen Pirkkala!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti