maanantai 9. helmikuuta 2015

Voisiko kuvantunnistamisen joukkoistaa?

Ajatus tuli mieleen Suku Forumin keskusteluketjusta, jossa kuitenkin enemmänkin pohdittiin kasvojentunnistusohjelmien luotettavuutta. Oma hullu ideani olisi jonkinlainen somen palvelu, johon halukkaat voisivat kirjautua ja syöttää omistamiaan vanhoja valokuvia tunnistettaviksi. Palveluun liittyisi ohjelma, joka huomaisi ainakin tarkalleen samat valokuvat, mahdollisesti myös toisiaan muistuttavat henkilöt kuvissa. Näissä tapauksissa ohjelma kertoisi, että teillä kahdella on samat/toisiaan muistuttavat kuvat palvelussa. Minkä jälkeen käyttäjät voisivat yrittää pohtia keskenään, kuka kuvissa voisi olla. Palvelulta vaadittaisiin, että
- kuvia voisi tunnistaa myös niitä selaamalla ja kommentoimalla
- kuviin voisi liiittää erilaisia paikkaan, aikaan, kansallisuuten ym. liittyviä määritteitä
- kuvia voisi palvelusta tallentaa itselleen vain pyytämällä omistajan luvan
- kuvien pitäisi olla ainakin 50, ehkä jopa 70 vuotta vanhoja
- häiriköinti olisi mahdollisimman tehokkaasti estetty.
Olen joskus kokeillut Googlen kuvahakua jollakin kuvatiedostolla, mutta aika heikoin tuloksin. Muistaakseni jotain löytyi omilta sukututkimussivuiltani, mutta ei kaikkea niiltäkään. Voihan olla, että parempiakin kuvahakuja verkossa on. Harva kuitenkaan kai syöttää tunnistamattomia kuvia mihinkään, kun niille ei oikein ole erityistä paikkaa. Isovanhempiemme ja heidän vanhempiensa albumeissa on kuitenkin valtava määrä kuvia, jotka seuraava polvi pahimmassa tapauksessa kantaa kirpputorille tai hävittää. Ei kiinnosta, kun tietoja kuvien esittämistä henkilöistä ei ole.

Tiedän kyllä, ettei vanhojen valokuvien tunnistaminen kiinnosta mainostajia. Palvelun pystyttäminen ei kannata taloudellisesti. Ehkä tunnistusprosenttikaan ei olisi kovin iso. No, olipahan vain tuollainen hullu idea.
Mikko Slöörin valokuva Gallen-Kallelan museon kuva-arkistosta Juuri tällaisia kuvia on vanhoissa albumeissa paljon. Ainakin niiden tarkkuuden luulisi riittävän tunnistamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti