perjantai 1. toukokuuta 2015

Tarjolla taivaassa ja maan päällä

Satuin avaamaan radion, kun siellä soitettiin työväenlauluja. Kuuntelin muutamia aamukahvia juodessani. Tuttujahan niistä valtaosa oli. Me, jotka muistamme 70-luvun, olemme niitä tuolloin moneen kertaan kuulleet. Yhden laulun sanoja jäin tarkemmin miettimään. "Yhtehen arvoon kaikki kun saamme, poistuvi riidat, kurjuuskin pois. Luonnon jos aarteet sovussa jaamme, kaikille hyvää kylliksi ois." Laulun sanat ovat Emil Elon ja oletettavasti hän on kirjoittanut tekstin 1900-luvun alussa. 

Tuossa Veljiksi kaikki-laulussa on lupaus paremmasta maailmasta, joka koittaa, kunhan työväki yhdistyy ja voittaa taistelunsa. Samaa lupausta taivaasta jo maan päällä voi kuulla myös joissakin muissa vanhoissa työväenlauluissa. Kovin kaukana ei olla virsien sanoituksista. Siinä missä kirkko lupasi maallisten vaivojen ja vastusten loppuvan kerran taivaassa, tarjosi työväenliike nopeampaa tietä. Piti vain jaksaa taistella.

Yhdet isoisovanhempani olivat jollakin tavalla aktiiveja työväenyhdistyksessä  juuri tuolla aikakaudella. Heitä ja erityisesti isomummuani mietin laulua kuunnellessani. Hän, joka varmasti oli työn, aineellisen niukkuuden, jatkuvien raskauksien ja lasten kuolemien uuvuttama, turvautui molempiin tarjouksiin. Eihän hän paljon työväenyhdistyksen kokouksiin ja juhliin ehtinyt, mutta kävi joskus kumminkin kuulemassa sanaa paremmasta maailmasta. Kävi hän silti kirkossakin, ei sitäkään lupausta kannattanut kokonaan hyljätä. Olihan sitä paitsi lohdullinen ajatus, että kuolleet lapset olivat päässeet taivaan iloon ja välttyneet maisilta vaivoilta.

Turpiinin juoksupyörä tuotti Tammerkoskessa sähköä 60 vuoden ajan. Elinolojen paranemista tämäkin.

Taivas ei ole tullut maan päälle. Erilaiset utopiat, joita on rakenneltu, ovat hajonneet enemmän tai vähemmän onnettomuuksia aiheutettuaan. Monet isoisovanhempiani kiusanneista vaikeuksista on silti voitettu, missä osansa on ollut työväenliikkeelläkin. Jos isomummuni tuota tänään kuulemaani laulua joskus hyräili, ajatteli hän varmasti lastenlapsillaan olevan jo paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti