perjantai 4. syyskuuta 2015

Isoperheen Juho

Laitoin edelliseen tekstiin väärän kuvan. Siinä kyse oli Yrjö Mikonpojan vaatimuksista. Tässä siis oikea:

Lähde: Digitaaliarkisto

Mutta se viimekertainen kuva oli kyllä itselleni tärkeä. Ennen tuon tuomiokirjapykälän huolellista lukemista ei minulla ollut tietoa, että Mikko Antinpoika Isoperheellä Koivuniemestä ja hänen kolmannella vaimollaan Maria Jaakontyttärellä oli myös Juho-niminen poika. Häpeä tunnustaa, mutta se johtui siitä, ettei Hiskissä ole vuoden 1757 kastettuja Orivedeltä.  Digitoitu ne kumminkin on. 

Tässä Juhon tarina lyhyesti. Hän syntyi 1757 perheen nuorimpana lapsena. Äiti Maria Jaakontytär kuoli, kun poika oli vuoden ikainen. Isä Mikko Antinpoika eli vielä parikymmentä vuotta, mutta lienee ollut ainakin osittain huonossa kunnossa, koska luovutti isännyyden vanhimmalle pojalleen Kaapolle jo ennen Juhon syntymää. Käräjillä todettiinkin Kaapon yhdessä vaimonsa Riitta Erkintyttären kanssa kasvattaneen Juhon. Kaappo oli Juhon velipuoli.

Juho vaati 1779 Isoperheen tilan jakamista Kaapolle ja itselleen. Kaappo ei ajatuksesta pitänyt. Hänen perustelunsa mukaan tila ei ollut riittävän iso jaettavaksi. Katselmusmiehet nimettiin käräjillä asiaa tutkimaan. Juho kuitenkin kuoli 1780, ilmeisesti ennen kuin katselmusta ehdittiin pitää. Keuhkotauti vei nuoren miehen. Hän ei ollut naimisissa. Luultavasti hän ei sairastanut pitkään, kun vielä edellisenä syksynä vaati tilan puolikasta itselleen. Lopulta tila jaettiin Kaapon ja Juhon täysveljen Yrjön kesken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti