perjantai 11. syyskuuta 2015

Kylä paloi poroksi

Olen joskus aiemminkin kirjoittanut paloavusta. Käräjillä saatettiin tutkia tulipalon syttymissyytä ja päättää vahingoista maksettavista korvauksista. Näin oli myös Orivedellä. Oriveden pitäjän Oriveden kylässä (varmaankin kirkonkylä, joskus käytettiin myös nimeä Seppälä) oli iso tulipalo helluntailauantaita vasten yöllä eli 24.5.1740. Samaan aikaan oli vielä ollut myrsky,joka varmaan levitti tulta. Palo lähti liikkeelle Teerijoen talon jonkinmoisesta erilisestä keittiöstä, jossa oli päivällä poltettu viinaa. Useampi todistaja kuitenkin vakuutti, että tuli oli silloin huolella vedellä sammutettu.   

Kuvalähde: pixabay

Käräjäoikeuden pöytäkirjassa kerrotaan esi-isäni Antti Tuomaanpoika Kontin kärsimistä vahingoista seuraavaa: 

- pirtti (neljä syltä pitkä ja leveä) 40 kuparitaalaria
- vierastupa 40 taalaria
- navetta 40 taalaria
- pienempi navetta 30 taalaria
- rehulato 30 taalaria
- riihi 60 taalaria
- toinen riihi, jota ei arvioitu
- olkilato 30 taalaria
- talli 40 taalaria
- työkaluvaja 30 taalaria
- rakennus (wisthus) 30 taalaria
- lisäksi pienempiä summia sikalasta, veräjistä, ruumenladosta, kahdesta hopeasormuksesta ja käteisestä

Yhteensä Antin menetykset arvioitiin 438 taalariksi. Eläimet olivat nähtävästi jo ulkona ja näin säästyivät palolta. Viljaa, heiniä tai olkia ei ole kirjattu. Ilmeisesti niiden määrä oli keväällä vähäinen. Mahdollisesti touot oli jo tehty. Oli siinä Antilla ja perheellä rakentamista. Korvauksien (412 taalaria) kattavuutta on vaikea arvioida. Vastaavasti on lueteltu 10 muun kyläläisen kärsimät vahingot. Käytännössä koko kylä lienee tuhoutunut. Luultavasti talot sijaitsivat lähekkäin, koska tuli levisi niin moneen. Kirkko kuitenkin nähtävästi säästyi tulelta.

Ei, en ole kahlannut läpi kaikkia mahdollisisa Orivettä koskevia tuomiokirjoja. Oikopolkunani toimii edelleen julkaisu Vanhaa Orivettä koskevia tuomiokirjapomintoja keskiajalta 1870-luvulle. Olen kuitenkin katsonut, mitä alkuperäisessä sanottiin Kontista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti