perjantai 9. lokakuuta 2015

Joulupukkia odotellessa eli Digitaaliarkiston uutuuksia

Yleensä tarkistan perjantaisin arkistolaitoksen sivuilta viikon aikana digitoidut asiakirjat. Tunnelma on hiukan niinkuin pikkulapsella joululahjoja avatessa. Sattuisiko sieltä löytymään jotain minua todella kiinnostavaa? Ihan viime aikoina ei ole sattunut, mutta toivossa on hyvä elää. 

Kateeksi käy niitä, joilla on viipurilaisia sukujuuria. Hiljattain on digitoitu hurja määrä rakennuspiirustuksia Viipurin maistraatin arkistosta. Työ on ilmeisesti edelleen kesken. Jos sukulaisia on asunut Viipurissa ennen sotia, näyttää olevan hyvät mahdollisuudet löytää sen talon piirustukset, jossa he ovat asuneet.

Kiesinkadun talo. Lähde: Digitaaliarkisto
 
Mitenkähän on Tampereen laita? Digitaaliarkistossa ei näyttäisi olevan mitään vastaavaa. Voisin kuvitella, että kaupunginarkistosta löytyisi jotakin. Kokoelmaluettelo vuodelta 2013 on kovin pitkä eikä sisällä hakumahdollisuutta. Erinäisten asunto-osakeyhtiöiden (ilmeisesti purettujen talojen) papereita siellä kyllä on, ehkä niiden joukossa on myös piirustuksia. Tai sitten ovat vain asukasluetteloita. Maistraatin arkisto näyttää käsittävän 216 hyllymetriä aineistoa. Pitäisi tietää aika tarkasti, mitä siitä tilaa. Voisin kokeilla tilata aineistoa Armonkallion Helenankadun kiinteistöstä, jossa esi-isäni asui vuokralla. Hyvällä tuurilla siitä voisi olla piirustukset. Kyttälän ja Juhannuskylän numerotorpista sellaisia ei laadittu.

Mutta palataanpa Digitaaliarkiston uutuuksiin. Eniten minua ovat nyt kiinnostaneet Kauppa- ja teollisuushallituksen arkiston luettelot elinkeinonharjoittajista ja teollisuuslaitoksia koskevat ilmoitukset. Teollisuuslaitos on tuossa vaiheessa, siis 1800-luvun lopussa ja seuraavan vuosisadan alussa, voinut tarkoittaa vaikka myllyä tai jopa nahkurin verstasta. Turun ja Porin läänistä ei ilmeisesti ole vielä digitoitu elinkeinonharjoittajia ja käsityöläisiä, teollisuuslaitoksia sen sijaan löytyy joiltakin vuosilta. Yksittäisen pitäjän löytäminen on suhteellisen haastavaa, johtuneeko heikosti järjestetyistä asiakirjoista vai puuttuvista ilmoituksista. Mouhijärven Villakehruutehtaan ilmoitukset löysin vuosilta 1896 ja 1897.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti