perjantai 16. lokakuuta 2015

Luettelo kateissa Keuruulla

Esiäitini Maria Yrjöntytär muutti toisen puolisonsa Tuomas Tuomaanpojan kanssa Orivedeltä Keuruulle 1790-luvun lopussa. Muutto sattui  aikaan, jolta puuttuvat syntyneiden, vihittyjen ja kuolleiden luettelot. Hiskin mukaan pappilan palossa 1809 tuhoutui osa arkistosta. Rippikirjoissa he sentään näkyvät Tiusalan Harjulassa, tosin vain muutamalla ehtoollismerkinnällä. Äkkiseltään voisi ajatella, että he muuttivat taas, koska kuoleman ajankohtaakaan ei ole kirjattu.

Hiskiin heidän kuolemansa kuitenkin on merkitty. Tuomas on sen mukaan haudattu 1802 ja Maria 1803. Molemmat tiedot perustuvat perunkirjoituksesta suoritettuun maksuun. Muistelen vielä viime vuosisadan perukirjoissa nähneeni vaivaisprosentin tai tekstin "köyhille". Siispä tarkistamaan vaivaiskassan tilejä, jotka onneksi on digitoitu. Niistä ei kuitenkaan ole apua. Maksuja on peritty tai kolehtia kerätty häissä, kihlajaisissa ja kastajaisissa. 1803 mainitaan myös hautajaiset ja lahjoitukset. Mutta perunkirjoituksia ei.

Olisivatko maksut menneet kirkonkassaan? Ei tärppää sieltäkään. Maksuja on peritty hautauksista, mutta yksilöimättöminä, sakkoina, kotivihkimisistä ja saatu lahjoituksina. Perukirjoja ei taaskaan mainita. Jotta tieto on saatu Hiskiin ja sitä ennen todennäköisesti mustiin kirjoihin, on sen kuitenkin täytynyt olla vähintään mikrofilmatussa asiakirjassa tai sitten jonkun erikseen laatimassa luettelossa. En usko, että tuomiokirjoja tai edes seurakunnan arkistoa on käyty läpi kovin laajasti.  Haku Astiasta kyllä kertoo, että joitakin tilejä seurakunnasta on ainakin digitoimatta, kenties myös mikrofilmaamatta.

Sisäkuva Keuruun vanhasta kirkosta. Lähde: wikimedia

Onko tässä nyt jotain, jota en huomaa? Ehkä luettelo jossain erikoisemmassa paikassa, kuten rippikirjojen lopussa. Niitäkin olen yrittänyt tarkistaa, toistaiseksi turhaan. Keuruun käräjäkunnan perukirjoja näyttää kyllä olevan Jyväskylän maakunta-arkistossa, ehkä on joskus suunnattava sinne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti