maanantai 11. tammikuuta 2016

Katoamistemppu ei täysin onnistunut

Viimeksi kirjoittelin Matti Vapun/Eliaksenpojasta ja hänen vaimostaan Kaisa Liisa Matintyttärestä. Tarkoitus oli nostaa esiin niitä syitä, joiden vuoksi sukututkimuksessa toisinaan tulee niin sanotusti pää vetävän käteen:
  1. Tutkija tekee virheen niin, että hän lukee tai tukitsee jotain väärin, ei huomaa jotain merkintää tai ei osaa hyödyntää kaikkia mahdollisia lähteitä. Mahdollisesti tutkija ei viitsi käydä monisatasivuista aineistoa tarkasti läpi. Tähän kategoriaan kuuluu Matin katoamisen loppupää, osin ehkä myös alkupää. 
  2. Pappi on tehnyt virheen merkinnöissään tai ne ovat niin puutteellisia, ettei niiden varassa voi edetä.
  3. Asiakirjoja yksinkertaisesti puuttuu, kirkonkirjat ovat palaneet tai muuten tuhoutuneet tai tietoa tarvittaisiin isovihan ajalta, jolta sukututkijan yleensä käyttämiä lähteitä on niukasti.
Kiitos valppaan lukijan jäin kiinni tuosta ensimmäisestä kohdasta. Kun Matin piti perheineen muuttaa (mielestäni) sivulle 168, katsoin kyllä sivut 169 - 161 lävitse. Ilmeisesti tarkkaavaisuuteni herpaantui, koska en heitä sivulla 161 havainnut. Siellä he kuitenkin selvääkin selvemmin ovat ja muuttavat sieltä Hormaluomaan, jossa pysyvät elämänsä loppuun saakka. Kaisa Liisa kuoli nälkävuonna 1868 lavantautiin, Matti eli vuoteen 1889, jolloin keuhkokuume vei hänet manan majoille. Matti sai  sukunimen Flink 1861 -  1867 rippikirjassa (SSHY:n jäsensivuilla).

Matti rippikoulussa 1831. Lähde: Digitaaliarkisto
 
Tuosta rohkaistuneena yritin katsoa, missä ja kenen lapsena Matti oli syntynyt. Löysin hänet vuosien 1824 - 1833 rippikirjasta (rippilasten luettelon avulla) ensin Lylykoskelta, jonne hän oli tullut Hautalasta. Sinne hän on merkinnän mukaan saapunut Skantsilta, josta en kuitenkaan häntä löytänyt, vaikka yritin nyt olla huolellinen. Sitten keksin, että Karviasta on noilta vuosilta myös lastenkirja. Siellähän Matti oli Skantsilla, tosin ilman lähtötietoa. Koska lastenkirjassa on vain 20 aukeamaa, selasin sen kokonaan läpi. Matti oli merkitty myös Kujansuuhun, jonne rippikirjakin kertoi hänen Lylykoskelta siirtyneen. Hm, ensin lastenkirjassa, sitten rippikirjassa ja taas uudestaan lastenkirjassa. 

Mattia ei ole kastettu Karviassa, ei ainakaan vuosina 1814 - 1817. Rippikirja esittää toistuvasti syntymävuodeksi 1815 tai 1816. Jos Matin alkuperää haluaisi tosissaan ruveta selvittämään, pitäisi kai lukea pari rippikirjajaksoa alusta loppuun. Toistaiseksi katoamistemppu onnistukoon tässä päässä. Katsotaan, ehkä palaan joskus tutkimaan asiaa. Vanhojen aiemmin auki jääneiden kysymysten pariin paluu kannattaa, sen olen huomannut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti