lauantai 18. kesäkuuta 2016

Juhannuksen alla 106 vuotta sitten

Tarkoitus oli oikeastaan mennä ajassa vain 100 vuotta taaksepäin. En kuitenkaan jaksanut lähteä vapaakappalekirjastoon, joten tyydyin Historiallisen sanomalehtikirjaston viimeisen verkossa näkyvän vuoden (1910) uutisiin. Mielestäni ilmoitukset kertovat aina jotakin omasta ajastaan. Niinpä tällä kertaa keskitynkin Aamulehden 17.6.1910 viimeisen sivun ilmoituksiin. Sivu melkein täyttyy niistä, lisänä on jokin edelliseltä sivulta jatkuva kertomus. Silloinkin oli muuten perjantai. Ja siis viikko juhannukseen.

Juhannuksen vietto ei ehkä ilmoituksissa suuresti näy, kesäaika kylläkin. Kaksi valmistajaa mainostaa niittokoneitaan. Jos oikein muistan, sellaisia näkyikin jonkun verran saman vuoden maatalouslaskennassa. Muitakin maataloustuotteita, kuten viikatteita, markkinoitiin. Kaupunkilaisen ja maaseutumaisen elämäntavan raja ei ollut mitenkään jyrkkä. Sorinahteessa ja Aleksanterin torilla (?) myytiin lehmiä. Sorinahteen tiedän, Aleksanterin toria en. Olisiko ollut samannimisen kirkon lähellä. Nykyista keskustaa luultavasti kumpikin. 

Toivottavasti ei loukkaa tekijänoikeuksia? Lähde: Historiallinen sanomalehtikirjasto, Aamulehti 17.6.1910, sivu 6 
Teollisuuskaupungin elämästä kertovat vuokralle tarjotut kamarit ja keittiöt tai osuudet keittiöihin. Melkoinen kokemus varmaan nykyihmiselle olisi tuon ajan yhteiskeittiö. No väittävät, että ihminen on sopeutuvainen. Vene ja avaimia oli kadoksissa, pienempi summa rahaa taas oli löydetty Kortelahdesta. Näitä rahan löytymisestä kertoneita ilmoituksia olen nähnyt paljon vanhoissa lehdissä. Oltiinko ennen vanhaan muka niin rehellisiä, ettei rahasummaa yritetty periä ihan väärin perustein? Mikä oli se tapa, jolla oikea kadottaja saatiin selville? Tarkan rahamäärän tietäminen?

Siirtolaisuus Amerikkaan näkyy tuolla sivulla. Suomen Höyrylaiva-Osakeyhtiö mainosti pilettejään Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan, Afrikkaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Tampereen Rautatienkadullakin näyttää asiamiehellä olleen konttori. Taisi Yhdysvaltoihin ja Kanadaan menijöitä olla eniten. Jos joku nykyään työllistäisi 14-vuotiaan laskutaitoisen pojan, hän ei kehuja saisi. 106 vuotta sittten taisi koulut olla siihen mennessä käyty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti