tiistai 21. kesäkuuta 2016

Maanviljelijäksi haluaville ja kaupunkiin tahtoville

Jatkoin edelleen juhannuksen tienoon 1910 Aamulehtien ja erityisesti niiden ilmoitussivujen selaamista. Tällä kertaa vilkaisemme, mitä oli tarjolla perjantaina, juhannuspäivänä 24.6.1910. Seuraavana päivänä lehti ei ilmestynyt. En tiedä, oliko siinä yleisemmin työväellä pitkä viikonloppu vai tehtiinkö lauantaina taas töitä. 

Mutta niihin ilmoituksiin. Kaupan oli yhdeksän kilometrin päässä Tampereen asemalta ja neljän ja puolen kilometrin päässä (rautatie?)pysäkiltä, lähellä järveä tila, jonka pinta-ala oli 1400 ta (tynnyrinalaa). Siitä peltoa oli 300 ta. Jos olen oikein ymmärtänyt, vastasi tynnyrinala noin puolta hehtaaria. Tila oli siis melko iso, mihin viittasi myöskin ilmoituksessa mainitut 14 torpparia. Oltiinko jossakin Pirkkalassa vai kenties Messukylässä tai Kangasalla?

Maanviljelijäksi aikoville tarjottiin mahdollisuutta vaihtaa talonsa maatilaan. Tila oli kauniilla paikalla järven rannalla lähellä asemaa. Etäisyyksiä ei tässä ilmoituksessa kerrottu. Tilan pinta-ala oli 600 ta. Vaihdosta kaupunkitaloon sopi ilmeisesti neuvotella, koska mitään tarkempia vaatimuksia talolle ei esitetty. 

Oli kaupunkitaloja myynnissäkin. Keskikaupungilla oli tarjolla hyväkuntoinen 58 tulisijan talo, jossa kerrottiin olevan kaunis puutarha. Vuokratuottoja oli yli 10 000 mk. Talon hinta oli 140 000 mk ja se oli myös mahdollista vaihtaa maatilaan. Toinen talo, joka oli vakuutettu 112 000 mk:sta ja jossa vuokratuotot olivat 7000 mk, haluttiin myös vaihtaa keskikokoiseen maatilaan lähellä kaupunkia. Senkin sanottiin olleen hyvin rakennettu. 

Lähde: pixabay

Näiden 116 vuotta vanhojen juhannusajan ilmoitusten myötä Anneli toivottaa kaikille lukijoille aurinkoista juhannusta ja palaa näiden tekstien pariin viikon kuluttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti