tiistai 2. huhtikuuta 2013

Tauollakin sukututkimusta

Jonkilainen kevätväsymys iski pääsiäisen alla. Niinpä päätin laittaa blogit ja sukututkimussivut hetkeksi telakalle. Mitään aikarajoja en asettanut, joten täällä ollaan taas. En myöskään tehnyt mitään suunnitelmia, että viettäisin pääsiäistä jotenkin erityisellä tavalla. Ihan tavallinen pääsiäinen tästä tuli, lammasta ja mämmiä syötiin ja vierailuja tehtiin. Verkostakaan en malttanut pysytellä poissa, mutta keskityin lähinnä tietojen etsintään. 

Koska Ancestry.se:n tietokannat olivat avoinna (eivät kaikki), piti siellä tehdä muutamia tarkistuksia. Löysin yhden Amerikkaan muuttaneen perheen, jonka vaiheita olen sitten pystynyt seurailemaan. Huomasin nyt vasta (hidasälyinen!), että Ancestry.se:ssä on tietokanta 1880 - 1920 syntyneistä. Hakuja pystyy tekemään etunimillä, tarkalla syntymäajalla ja äidin tai isän nimellä. Se osoittautui käteväksi, kun etsi aviopuolisoiden syntymäpaikkoja. Myös perheen muuttojen seuraamista se helpotti. Mikä parasta, löydetyn tapahtuman kohdalla oli suora linkki alkuperäiseen kastettujen luetteloon.

Kun sitä Amerikkaan muuttanutta perhettä seurailin, käytin mormoonien Family Searchia. Sielläkin on nykyisin linkkejä alkuperäisiin asiakirjoihin, mutta niiden logiikka ei ihan auennut. Joissakin oli teksti "View image" ja kuva aukesi nätisti selaimeen. Muutamat linkit johtivat muille ilmaisille sivuille, kuten vaikkapa Ellis Islandin tietokantaan. Joissakin tapauksessa olisi pitänyt kirjautua Ancestry.com:n sivuille. En löytänyt Family Search-tunnuksiani mistään, joten en päässyt testaamaan, olisiko kuvat saanut niilläkin auki. Pitänee pyytää uutta salasanaa sinne.

Välillä unohtuu, että googlaaminenkin voi kannattaa sukututkimusmielessä. Löysin yhden muistokirjotuksen ja joitakin epämääräisempiä viitteitä sukulaisten vaiheista. Vielä kun keksisi, mistä niitä voi varmistaa.

Väestönlaskentaa 20-luvun Hollannissa. Lähde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Volkstelling_1925_Census.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti