maanantai 12. toukokuuta 2014

Mummon nuoruutta ja outo lyhenne

Henkikirjojen tarkistuskierroksella olen ehtinyt Suoniemelle. Se onkin oikein otollinen läpiselattava, pieni kunta, jonka henkikirjat jaksaa katsella yhdellä istumalla. Hyödyinkö jotakin? Kyllä, isoäitini nuoruusvuosista tuli taas lisätietoa. Hän oli ollut vuoden 1910 aikaan piikomassa Suoniemen Kauniaisissa. Tämän jälkeen on mummon vaiheissa oikeastaan vain yksi isompi aukko vuosien 1911 ja 1915 välissä. Siihen ei olekaan kovin helppo päästä kiinni, koska rippikirjojen rajavuodet menevät useimmissa seurakunnissa niin, että 100 vuoden raja tulee vastaan. Pari kaukaisempaakin sukulaista löysin, joten tiedän nyt, että he olivat elossa vielä 1910.

Henkikirjat sisältävät monenlaisia huomautuksia ihmisistä. Yksi oli yli-ikäinen, toinen mielipuoli, kolmas kivulloinen, neljäs kaatuvainen ja viides Amerikassa. Näitä ei kai ole ihan huvin vuoksi kirjattu, vaan ymmärtääkseni ne ovat olleet syitä vapautua henkirahan maksusta. Tällä kertaa tuli vastaan myös aika outo merkintä, joka mahdollisesti viittaa myös maksuvapautukseen. Monen ihmisen kohdalle oli merkitty kirjainyhdistelmä "vtnjhvl". Itse asiassa olen nähnyt sen aiemminkin, nimittäin Mouhijärven henkikirjoissa. Olisiko Tyrvään kihlakunnassa kehitetty omia merkitsemistapoja? Pitää joskus tarkistaa, onko kirjainyhdistelmä käytössä myös Karkussa, Laviassa ja muissa kihlakuntaan kuuluneissa kunnissa.

Lähde: Digitaaliarkisto


Mielikuvitus lähtee tietysti liikkeelle moisesta kirjainrykelmästä. Yhtään asiallista yhdistelmää en kuitenkaan saanut aikaan. Asiattomia en viitsi julkaista. V niin kuin vapautus tai vero, h niin kuin henkiraha. Hm. Merkinnän oli saanut ainakin 50-vuotias leski-äiti, mutta oli se myös 41-vuotiaalla muonarengin vaimolla. Samoin 47-vuotiaalla muonarengillä, joka ilmeisesti oli leskimies ja jolla oli lapsia huollettavanaan. Mitään suoraa sääntöä siviilisäätyyn, ikään tai lasten lukumäärään liittyen en kuitenkaan keksinyt. Köyhemmästä väestä varmaan kuitenkin oli kyse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti