tiistai 20. toukokuuta 2014

Pahuksen Pirkkala

Pirkkala on sukututkimuksessani muodostunut jonkinlaiseksi käänteiseksi mustaksi aukoksi. Ei niin, että sinne olisi kadonnut ihmisiä jälkiä jättämättä, ainakaan siis minun sukulaisiani. Sen sijaan sieltä on ilmestynyt naapuriseurakuntiin väkeä, jolle on rippikirjassa merkitty vain syntymävuosi ja syntymäpaikaksi Pirkkala. Hankalaksi Pirkkalan tekee useampikin seikka. Ensinnäkin siellä syntyneeksi merkitty on yhtä hyvin voinut tulla maailmaan Ylöjärven tai Harjun seurakunnissa. Nämä kun olivat kappeliseurakuntia. Toisekseen Pirkkala taisi kartanoineen ja isoine taloineen olla melkoinen läpikulkupaikka. Ei siis ihme, jos muuttajille tuli virheellisiä syntymäaikoja ja -paikkoja.

Lisäksi Hiski on kovin niukka Pirkkalan suhteen. Se tuntee vain haudatut, sisäänmuuttaneet ja poismuuttaneet. Viimeksi mainitut vasta vuodesta 1833 lähtien. (Rippikirjoissa kyllä on aiempiakin muuttaneiden luetteloita, mutta vähän satunnaisesti). Ei siis voi tehdä niin, että katsoisi Hiskistä kaikki vuosien 1785 - 1787 Pirkkalassa syntyneet Leena Juhontyttäret ja seuraisi rippikirjoista heidän vaiheitaan saadakseen tietää, kuka oli se 1786 Pirkkalassa syntyneeksi merkitty Leena Juhontytär, joka rippikirjojen mukaan sai  1813 aviottoman tyttären Maria Albertiinan Kyrössä. Tätä ei tietysti löydy kastettujen luettelosta, mutta se ei ole aivan ihmeellistä. 1800-luvun alun luettelot ovat puutteelliset. Ripillepääsyn perusteella syntymävuosi on ainakin suurin piirtein oikea.

 Daniel Nyblinin valokuva Albert Gebhardin maalauksesta Orpo

Leena Juhontyttären elämän alkuvaiheita siis etsin, loppu on selvillä. Leena kuuluu varsinaisesti suvun sukuun, mutta onpahan samalla jonkilainen haaste. Täytyyhän nyt joku Pirkkalassa syntynyt pystyä jäljittämään. On minulla jonkinlainen arvelu. 1786 syntynyt Leena Juhontytär Orre menetti isänsä 1790 ja äitinsä 1799. Seuraavana vuonna hän siirtyi Kyröön. Siellä taas Uskelan kylän piika Leena Antintytär (virhe patronyymissä?) sai 1812 aviottoman tyttären nimeltään Maria Albertiina. Kerron, jos onnistun paikkaamaan tuon 12 vuoden aukon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti