perjantai 2. toukokuuta 2014

Kuorolaulua ja puheita

Vappu-teemassa vielä pysyäkseni katsoin, mitä Aamulehti ja Kansan Lehti kirjoittivat vapunvietosta Tampereella 1910. Edellinen ilmestyi vasta 3.5, jälkimmäinen 2.5. Sää oli suosinut kaikkia vappua juhlineita. Lehtien poliittinen suuntautuminen näkyi teksteissä selvästi, mutta mitään suurta hehkutusta ei ollut kummallakaan. Tunnelma kiristyi vasta muutamien vuosien päästä.

Aamulehti selosti Suomalaista puoluetta lähellä olleiden piirien vappua. Jäämien sekakuoro oli esiintynyt jo klo 7 Näsilinnan mäellä. Sieltä oli riennetty Hämeen Pohjan juhlasaliin, jossa oli torvisoiton säestyksellä nautittu simaa. Päivällä olivat kaupungin kadut olleet "täynnä ilakoiwaa ja hilpeätä yleisöä, paperihiutaleita ja wappukukkasia kansallispukuisine myyjättärineen." Illalla oli Hämeen Pohjan juhlasalissa pidetty Jäämien iltamat, jonne oli etupäässä kerääntynyt nuorempaa väkeä valkoisissaan. Lehti mainitsee myös ruotsinkielisten juhlat Joselinin niemellä, sosialistit "Termopyleen vuorensolassa linnoitetussa asemassaan lippujensa suojassa" sekä nuorisoseuran iltamat kaupungintalolla.

Kaupungintalo juhlavalaistuna. Lähde: wikimedia


Kansan lehti tyytyi kertomaan vain työväen vappujuhlista. Sen mukaan juhlissa oli yleisöä 6000 - 8000 henkeä. Kauppatorilta oli lähdetty liikkeelle yhdeksän aikaan aamulla. Kulkueessa oli "wiidettäkymmentä" lippua. Termopyleen kentällä oli ollut monenlaista ohjelmaa, puheita, laulua ja runoja. "Internatsionale" oli laulettu yhteisesti. Esiintyjien joukossa oli ilmeisesti enimmäkseen paikallista väkeä. Vain Hannes Ryömän nimi kuulosti etäisesti tutulta. Hän piti puheen juhlilla. Juhlan lopussa hyväksyttiin Venäjän sortotoimenpiteet tuomitseva ponsi. Lehdessä oli lyhyet selostukset myös vapunvietosta Vesilahden Narvassa, Orivedellä, Ylöjärven Sauriossa, Siurossa ja Jokioisissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti