sunnuntai 24. elokuuta 2014

Hulda, tuntematon Orjatsalo

Eräs kaukainen sukulaiseni avioitui 1910-luvulla Hulda Orjatsalon kanssa. Nimi herätti tietysti heti miettimään tunnettua näyttelijää ja teatterinjohtajaa Aarne Orjatsaloa. Ihan turhaan. Jos Orjatsalon elämässä on joku Hulda ollut, ei hän ainakaan ole tämän kanssa avioitunut. Oli siis lähdettävä etsimään muita vaihtoehoja. Hulda oli syntynyt Ikaalisissa ihan tavalliseen torppariperheeseen, joka myöhemmin muutti Pirkkalaan. Pirkkalan seurakunnan kirkonkirjoja ei ole digitoitu niin pitkälle, että heitä voisi siellä seurata. Tietoa on siis yritettävä etsiä muualta.

Nimi Orjatsalo on sellainen, että se on todennäköisesti otettu 1900-luvun alkuvuosina, kun pyrittiin suomalaisiin nimiin. Siispä Suomen Sukututkimusseuran nimenmuutostietokantaa tutkimaan. Siellä näkyy tietysti Aarne Riddelinin nimen muuttuminen Orjatsaloksi 1907. Mutta siellä on myös eräs David Efrain, joka 1912 muutti nimensä Hirvijoki nimeksi Orjatsalo. Sopisi Huldan isäksi, tosin Ikaalisissa heistä oli käytetty nimeä Mäensivu torpan mukaan. Mutta kerrankos nimi vaihtui asuinpaikan muuttuessa. Nimenmuutos on sikäli erikoinen, että tavanomainen suomenkielinen nimi on vaihdettu hiukan erikoisempaan versioon. Oliko kyseessä kannanotto?


Muurmannin legionalaiset eivät liity mitenkään Huldaan, vaan kuuluisampaan sukunimikaimaansa. Lähde: wikipedia

Jotenkin pitäisi varmistua, että Hirvijoki on entinen Mäensivu, kun tietokanta ei edes asuinpaikkaa mainitse. Avuksi tulee toinen tietokanta, nimittäin SSS:n hautakivitietokanta. Se tuntee kaksi Huldan veljeä sukunimellä Orjatsalo. Tämä mielestäni riittää osoittamaan, että Huldan perhe käytti tätä nimeä. Sukulaiseni muutti Huldansa kanssa Helsinkiin eikä vaimosta ole enempää tietoa. Miehen kuolinilmoitus on säilynyt, mutta Huldaa ei surijoiden joukossa ole. Täytyy kai joskus yrittää katsella Helsingin poliisilaitoksen osoitekortistosta, mitä Huldalle tapahtui muuton jälkeen.

2 kommenttia:

 1. Moikka! Välitän tiedon:
  "Hei, Hulda tulee äitinsä kautta tutkimaani sukuuni.
  Huldan vanhemmat ja sisaret Väinö ja Emmi muuttivat
  takaisin Ikaalisiin Pirkkalasta vuonna 1913.
  Huldan tietoja minulla ei ole enempää, olisin niistä kiinnostunut.
  Terveisin Pirjo"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Voisiko Pirjo ottaa yhteyttä osoitteella annelin_ajatuksia@luukku.com? Sen verran lähellä nykyaikaa eläneitä henkilöitä, että on paras jatkaa yksityisviestein.

   Poista