tiistai 26. elokuuta 2014

Murhaaja sukututkijana?

Myönnetään heti, otsikko on vähän turhan raflaava. Tarina kuitenkin menee näin. Huomasin, että isoäitini serkku oli nuorena miehenä 1900-luvun alussa vaihtanut sukunimensä tai siis sen nimen, mitä hänestä sukunimen tapaan käytettiin. Syytä en tiedä, ja muutos näkyy vain hiljattain digitoidussa rippikirjassa. Ei siitä ole lehdissä ilmoiteltu. Uteliaisuuttani heitin hänen nimensä Googleen, jonka linkkien joukosta löytyi myös MyHeritage-sivuston sukupuu. En ole kirjautunut MyHeritageen, kun en ole jaksanut selvittää itselleni sen käytänteitä enkä siis pääse tarkemmin sukupuita katsomaan. Vähästä näkemästäni (syntymävuosi ja äidin suhteellisen harvinainen sukunimi) päättelin kuitenkin henkilön todennäköisesti olevan sukulaiseni.

Myös sukupuun laatijan nimi näkyi, nähtävästi hän oli sukulaiseni vaimon sukua. Katsoin ensin, olisiko hän jäsenenä Suku Forumilla, jonka kautta voisin lähettää hänelle viestin. Ei ollut, ei ainakaan samalla nimellä kuin MyHeritagessa. Siispä googlaamaan häntäkin. Lähes tulkoon ensimmäinen osuma sattui jollekin murhasivustolle, jossa avoimesti käsiteltiin rikollisia nimeltä. Etsimäni henkilö tai hänen kaimansa oli sivuston keskustelun mukaan kahdesti riistänyt toisen ihmisen hengen. No, on sanottava, että nimi on ihan tavallinen. Osumia tuli toki paljon muitakin, yrittäjistä veteraaniurheilijoihin.

Lähde: pixabay


Halu ottaa yhteyttä kyseiseen henkilöön kuitenkin katosi. Oikeastaan ensimmäistä kertaa tulin ajatelleeksi, että tämän harrastuksen puitteissa voisi törmätä aika ikäväänkin henkilöön. Ei sukututkimus sinänsä tee kenestäkään parempaa ihmistä. Aika harvoin otan yhteyttä täysin tuntemattomiin ihmisiin, mutta jonkun verran saan kysymyksiä ja pyyntöjä. Useimmiten yhteydenotot ovat tulleet sukusivujeni kautta ja yhtä lukuunottamatta kaikki kokemukset ovat olleet myönteisiä tai neutraaleja ellei sitä lasketa, että tietojen lähettämisen jälkeen vastaanottajasta ei kuulu mitään. En aio arastelemaan ruveta tulevaisuudessakaan, mutta ehkä pieni googlaus voi olla paikallaan, jos henkilöstä ei tiedä yhtään mitään ennestään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti