lauantai 30. elokuuta 2014

Välttämättömiä taitoja

Olen pienenä oppinut lypsämään käsin ja kutomaan sukkaa. Lypsänyt en ole sitten 50-luvun, mutta äsken sukkaa kutoessani (minä kudon, en neulo) jäin pohtimaan välttämättömiä taitoja. Ikäisteni äideille oli tarpeen osata sekä käsinlypsyä että sukan kutomista. Omalle ikäluokalleni ei kumpikaan taito ole missään vaiheessa ollut välttämätön. Maailma muuttui, tulivat lypsykoneet ja lopulta -robotit. Nykyisin pärjää oikein hyvin ostamalla sukkansa ja muut vaatteensa kaupasta. Osaan myös lämmittää puuhellan, - kiukaan tai -uunin, mutta tätäkään taitoa en ole päässyt käyttämään kuin joskus harvoin mökkeillessä. Ilmankin olisin selvinnyt. No, enpähän saa häkämyrkytystä mökillä.

Lypsämässä harvinaista kyllä mies. Lähde: wikimedia


Mitä sitten ovat ne välttämättömät taidot, joita nykyisin tarvitaan? Ensiksi tulee tietysti mieleen tietotekniikka ja sen käyttäminen. Verkossa pitää hoitaa asioita ja perusohjelmatkin on syytä hallita, muuten tulee hankaluuksia. Ainakin joutuu muista riippuvaiseksi. Liikennesäänöt on myös hyvä tuntea, jotta osaa liikkua muiden seassa. Onko ruuanlaittotaito nykyisin välttämätön? Kaiketi, jos ei ole hyvätuloinen. Varsin tarpeellinen ainakin. Myöskään siivoaminen ei ole ulkoistettujen taitojen listalla, taas tietysti tuloista riippuen. Harjan, rikkalapion ja polvillaan luutuamisen tilalle on onneksi tullut parempia keinoja. Nyrkkipyykkiä en sen sijaan ole pessyt vuosiin ja mikäli se minusta riippuu, en ikinä enää pesekään.

En edellä kirjoitetulla tarkoita, ettenkö arvostaisi kädentaitoja. Pyrin vain raa'asti pohtimaan, mitä on ihan välttämätöntä osata. Sitä kuuluisaa elämänhallintaa, vaikka itse olen aina mieluummin puhunut arjen hallinnasta. Elämää kokonaisuutena kun ei voi hallita. Jätin myös tarkoituksella pois sosiaaliset taidot. Ehkä niistä jonkun toisen kerran. Nekin ovat muuttuneet aika tavalla. Muista taidoista sen verran, että lukea pitää edelleen osata ja kirjoittaminenkin on syytä hallita. Tosin yhä useammin huomaan, että käsiala heikkenee, kun tulee kirjoitetuksi vain koneella. Jos ei halua joutua ihan pyörälle päästään kaikesta, mitä mediasta löytyy, olisi pieni kriittisyys, se medialukutaitokin paikallaan.

Mitä seuraavaksi? Voidaanko autot kehittää niin "älykkäiksi", ettei ajotutkintoa enää tarvita? Onko mahdollista saada kodin pinnat itsensä puhdistaviksi? Tulevatko ohjelmat joskus niin helppokäyttöisiksi, ettei mitään opastusta tarvita? Mitä silloin pitää välttämättä osata? Kysymyksiä, joihin tulevaisuus antaa vastauksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti