torstai 11. syyskuuta 2014

Tampere 1918 ruotsalaislehtien silmin

Taannoisessa tekstissä käsittelin ruotsalaista sanomalehtiarkistoa. Digitoitujen lehtien joukossa on kaksi - Kalmar ja Dalpilen - jotka käsittelivät Tampereen tapahtumia 1918. En tiedä noista lehdistä juuri mitään, mutta teksti puhukoon puolestaan. Tässä muutama näyte, suomeksi referoituna.

Dalpilen siteeraa 1.3.1918 Svenska Dagbladetia, jonka mukaan ratkaiseva hyökkäys Tampereelle on alkanut tiistai-iltana. Kun lehden ilmestymispäivä oli perjantai, oli hyökkäys siis alkanut helmikuun 26. päivä. Hyökkäys tuli etelästä. Tieto oli saatu lennättimellä Haaparannasta ja perustui luotettaviin lähteisiin.

Kalmar-lehti kertoo 30.3.1918 seuraavaa: "Suuri voitto valkoisille Suomessa. Tampere antautui torstaina päivällä. Punaisten johtajat paenneet lentokoneella Helsinkiin. Tukholma perjantaina. Lehdille sähkötetään Vilppulasta, että Tampere on vallattu. Kovan taistelun jälkeen saivat valkoiset torstaiaamuna kaupungin piirityksen kokonaan suljetuksi. Pari tuntia päivän valkenemisen jälkeen nostettiin ensimmäinen valkoinen lippu, jota pian seurasi useita, ja kl 2 päivällä antautuivat punaiset ehdoitta ja Tampere oli kenraali Mannerheimin käsissä. Punaisten tappiot olivat hyvin suuret ja valkoiset ovat saaneet paljon (sota)saalista. Ruotsalaisen prikaatin paltaljoona on torstaina ollut etulinjassa. Punaisten johtajat pakenivat jo pari päivää sitten lentokoneella Helsinkiin." Tieto taisteluiden loppumisesta oli kuitenkin hiukan ennenaikainen.

Viimeinen juttu vain sivuaa Tamperetta. Dalpilen lehti uutisoi 18.6.1918, että Suomessa oli sodan jäljiltä yli 70 000 vankia. Helsingin ja Hämeenlinnan leireillä heitä kerrotaan olleen noin 12 000 kummasaskin. Riihimäen, Lahden, Tampereen ja Tammisaaren leireillä oli kussakin noin 10 000 vankia. Olojen leireillä kerrottiin olleen suhteellisen tyydyttävät. Tästä ehkä joskus toisen kerran lisää. Eli mitä lehdet kertoivat vankileireistä vuoden 1918 aikana

Kukka on kuvattu Tampereella. Olkoon se kaikkien sodan uhrien muistoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti