maanantai 1. syyskuuta 2014

Taas yksi hautakivitietokanta

Tarkennetaan heti sen verran, että hautakiviä ei tässä näytetä, vain niistä kerätyt tiedot, lähinnä syntymä- ja kuolinaika, joskus muitakin tietoja. Törmäsin Interment.net-tietokantaan hakuja tehdessäni ja pitihän sitä tietenkin hiukan tarkemmin tutkia. Etusivulla sen kerrotaan olevan "A free online library of cemetery records from thousands of cemeteries across the world, for historical and genealogy research." Julkaisijan ja toimittajan tiedot löytyvät etusivulta. Ilmeisesti tietokanta perustuu siihen, että vapaaehtoiset keräävät tietoja, joista ei luvata maksaa. Viimeiset tiedot näyttäisivät olevan vuodelta 2012, lieneekö siis jokin isompi toimija nielaissut tämänkin. Sponsoroituja (?) linkkejä on ainakin Ancestryn, MyHeritagen ja Archivesin sivuille.

Kuten englanninkielinen teksti kertoo, tietoja on useista maista. Esimerkiksi Suomesta on kuitenkin vain kolme hautausmaata: Ristijärvi, Sotkamo ja Lammi. Niistä mukaan on päässyt vain 1918 kaatuneita valkoisia. Odotetusti nimiä on eniten Yhdysvalloista. Kanadan hautausmaat ovat heikommin edustettuna, mutta sentään paremmin kuin eurooppalaiset maat tai Japani. Englannista mukana on hautausmaita yli 20 paikkakunnalta, mutta yksittäiseltä hautausmaalta saattaa olla vain yhden perheen tiedot. Skotlannista ja Walesista tietoja on niukemmin.

Kuvituksena Lammin kirkko. Lähde: wikimedia


Hyvällä onnella voi löytää tiedon suomaissiirtolaisen elämän päättymisestä Yhdysvalloissa. Kokeilin muutamia tavallisia suomalaisia nimiä ja osumia tuli jonkun verran. Ei kuitenkaan niin paljon kuin Ancestry löytää. Niinkin yleistä nimeä kuin Jokinen on tietokannasta vain kaksi kappaletta. Wyomingin Carbonista löytyy 1903 kaivosonnettomuusessa kuolleiden suomalaisten nimiä.  Tietokannassa näyttää olevan paljon jossain vaiheessa armeijan riveissä olleita, ilmeisesti kuitenkin luonnollisen kuoleman myöhempinä vuosina kohdanneita. Kokonaisarvio olkoon siis, että tietokanta on suppea, mutta antaa tiedot vapaasti pyytämättä kuukausi- tai vuosimaksua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti