perjantai 19. syyskuuta 2014

Tarina kriittisestä torpparista

Tämän jutun olen kuullut varmaan jo lapsena. Näin se menee. Oli torppa - olkoon vaikka Mattila - jonka torppari kuuli, että isäntä voisi olla halukas myymään torpan maat. Mies oli mielestään ovela ja moitti kovasti torpan rakennuksia ja maita saadakseen hinnan alemmaksi. Isäntä ei tästä kuitenkaan pitänyt ja myi maat ihan toiselle henkilölle. Niin joutui aiempi torppari muuttamaan syrjäkulmalle, mistä kuitenkin onnekseen sai ostaa tilan, joka sekin oli entinen torppa. Olkoon se vaikka Mikkola. Kaikki tämä tapahtui ennenkuin laki vuokra-alueiden lunastamisesta tuli voimaan.

Muistan joskus ihmetelleeni, mikä oli se tilaisuus, jossa mies torppaansa moitti. Kun yhtenä päivänä selasin vuokralautakunnan pöytäkirjoja, tajusin, mistä oli kyse. Mattilan torppari ei ollut asialla, vaan Mikkolan aiempi torppari. Mikkolassa suoritettiin torpparin pyynnöstä katselmus, jossa torpan rakennukset ja pellot arvioitiin tarkasti. Aika huonoiksi havaittiin. Isännällä ja torpparilla oli myös torpan rajoja koskeva kiista vuokralautakunnan ratkaistavana. Isäntä erotti Mikkolan pian erilliseksi tilaksi ja myi sen Mattilan entiselle torpparille. Tämä tapahtui noin vuotta aiemmin kuin Mattila tuli myyntiin.

Hirsirakennus oli niin Mattilassa kuin Mikkolassakin. Kuvalähde: pixabay


Kerroin tarinan, koska se mielestäni kuvaa hyvin muistitiedon luotettavuutta. Jotain todella tapahtunutta on yleensä pohjana, mutta aika ja paikka voi heittää melkoisesti. Tässä tapauksessa torppa vaihtui toiseksi, mutta jotain oikein oli sen arvioinnissa. Lisäksi yhdistävänä tekijänä oli henkilö, joka oli Mattilan torppari ja Mikkolan isäntä. Muistelen, että olen kuullut asiasta puhuttavan jo liki 50 vuotta sitten. Täten virhe tai epätarkkuus olisi syntynyt noin 50 vuodessa. Voi kun osaisi aina kaivaa muistitiedosta esiin sen osan, joka pitää paikkansa.

P.S. SVAR ilmoitti, että vuoden 1900 väestönlaskentatiedot ovat vapaasti käytettävissä kampanjan ajan, ilmeisesti 6.10 saakka. Ruotsin puolta tutkivia saattaa kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti