perjantai 24. huhtikuuta 2015

Digitaaliarkistosta ja vähän muustakin

Sukututkijoiden puheenaihe on viime päivinä ollut Digitaaliarkiston toimimattomuus. Aika alussa oli tiedossa, että Astian kautta digitoituihin aineistoihin pääsee käsiksi. Kuinka laajasti, siitä näyttää olevan erimielisyyttä. Kävin minäkin sieltä jotain tarkistamassa, mutta enimmäkseen päätin lykätä tutkimistani, kunnes tilanne palautuisi normaaliksi. En vieläkään tykkää Astian hakutoiminnosta ja käytän sitä yleensä vain aineiston tilaamiseen arkistovierailulla ja käyttölupien anomiseen. Puolet hauistani menee pieleen, mutta ehkäpä vika on minussa. Voisihan haku tietysti jotenkin yrittää ottaa huomioon, että me tyhmät ja tumpelotkin käytämme sitä. Onneksi nyt näyttää siltä, että Digihakemistonkin kautta pääsee taas aineistoihin käsiksi. Kuinka laajasti, sitä en tiedä. Olen testannut vain muutaman seurakunnan arkistoja. Digihakemiston Astia-linkit lienevät toimineet koko ajan.

Arkistolaitoksen tiedottamisesta ei voi ruusuja jakaa. Ensin sivulle ilmestyi vain ilmoitus, että Digitaaliarkisto ei toimi (en muista tarkkaa sanamuotoa), mikä nyt kyllä oli muutenkin selvää ainakin Digihakemistoa käyttäville. Sitten tuli tiedote, josta sai sen kuvan, että käyttökatkos johtuu aineistojen siirtämisestä uudelle palvelimelle. Siis noin vain laitettaisiin käyttö seis mitään ilmoittamatta viikkojen katkon ajaksi! En tiedä, luinko tiedotetta kuin piru raamattua, mutta hiukan samaa tuntuvat ajatelleen muutkin. Tänään on sitten tullut uusi tiedote, jossa tilanne on kerrottu selkeästi ja asiallisesti. Olisiko ollut ylivoimaista saada sellainen verkkoon heti, kun tilanne selvisi?

Kuvituskuva on Tampereelta, jonka tuomiokirkko on yli 100-vuotisen historiansa aikana ehtinyt nähdä monenlaista.
Tiedotteessa kerrotaan, että käyttörajoitettuihin aineistoihin ei nyt pääse. Näyttörajoitetuista ei puhuta mitään, lieneekö niillä sama juttu. Pitänee kysyä arkistosta. Minulla jäi valtiorikosoikeuksien (1918) tuomioluetteloiden lukeminen pahasti kesken. Mistä tuli mieleeni, että en ilmeisesti osaa hakea Portistakaan.  Kaipailin tietoa siitä, missä mikin valtirikosoikeuden osasto toimi. Tässähän ne on nätisti listattuina. Parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti