perjantai 10. huhtikuuta 2015

Kyselykaavakkeet siirtolaisille

Tämä on tavallaan jatkoa edelliseen tekstiin. Kun rupesin tutkimaan Turun yliopiston yleisen historian laitoksen aineistosivua, tein pienen löydön. 1960- ja 1970-luvulla on Yhdysvalloissa ja Kanadassa asuneille suomalaissyntyisille siirtolaisille lähetetty kyselykaavakkeita. Myös kotimaahan palanneille oli oma kyselynsä. Palautetut kaavakkeet ovat ilmeisesti laitoksen hallussa. Lomakkeet palauttaneista on pdf-muotoinen luettelo. Siitä löytyi kaksi sukulaista.

Mitä siirtolaisilta sitten on kysytty? Laitoksen sivulla sanotaan näin: "Lomakkeet sisältävät  80 kysymystä, alkaen perus- ja henkilötiedoista ja ulottuen moniin kysymyksiin jotka liittyvät työhön, perheeseen, sulautumiskysymyksiin, siirtolaiskulttuuriin jne.  Kaavakkeita on kahta tyyppiä, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan menneet ja sinne jääneet siirtolaiset  (nro. 1-2521, vuosilta 1968-1976, yhteensä 2521  kaavaketta), sekä Suomeen palanneille siirtolaisille osoitetut kaavakkeet (nro. 5001-6349 ja 7001-7346, vuosilta 1969-1977, yhteensä 1695  kaavaketta)."

Tälläkin on moni matkannut, mutta ei Amerikkaan asti ja vasta myöhemmin

Sivulla kerrotaan lisäksi, että kaavakkeita voi lukea kokoelmahuoneen yhdeltä tietokoneelta. Joskus on siis Turussa käydessä varattava aikaa historian laitoksella vierailuun. Sukulaisten vastaukset kiinnostavat. Varsinkin alkuvaiheessa he ovat kyllä kirjoittaneet kotimaahan kuulumisiaan. Noita kirjeitä ei kuitenkaan ole säilynyt. Sukulaiseni siirtyivät Amerikan mantereelle jo 1900-luvun alkuvuosina. Olisi mielenkiintoista tietää, millaisena he elämän uudessa asuinpaikassaan kokivat. Ehkäpä heidän vastauksistaan selviäisi jotakin, vaikka ne onkin annettu vuosikymmeniä myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti