maanantai 6. huhtikuuta 2015

Siirtolaiskirjeiden jäljillä

Ihan muuta etsiessäni jouduin tässä päivänä muutamana sivulle, jonka otsikkona on Satakunta Region immigrant letters 1880 - 1964. Sivu kuuluu Michiganin yliopiston Bentleyn historialliselle kirjastolle. Tämäpä kiinnostavaa ja minulle uusi asia. Availin Parkanon, Ikaalisten, Hämeenkyrön ja Mouhijärven kirjeluettelot, koska nuo paikkakunnat liittyvät oman sukuni vaiheisiin. Ikaalisista ja Parkanosta kirjeitä oli melko paljon, Hämeenkyröstä ja Mouhijärveltä vähemman. Ja kyllä, oli siellä joukossa muutama sukulaisteni lähettämä kirje. Miten siis saada kirjeet tai niiden sähköiset kopiot käsiinsä? Suostuisivatkohan lähettämään sähköpostin liitteenä?Kirjeet ovat kulkeneet nimenomaan ulkomailta (Yhdysvalloista ja Kanadasta) Suomeen ja ne on kerätty Suomesta 1960-luvulla. Kerääjä oli Turun yliopiston yleisen historian laitos. Siitä, miten keräys on suoritettu, en löytänyt tarkempaa tietoa. Kun Michiganissa kirjeistä on selvästikin käytettävissä mikrofilmit, voisi olettaa, että alkuperäiset ovat Suomessa. Siispä Turun yliopiston sivuille. Yleisen historian laitoksen sivuilta selviää, että kokoelmiin voi tutustua laitoksen tiloissa virka-aikana. Jos oikein ymmärsin, saa todennäköisesti käyttöönsä mikrofilmin. Tämmöinen harrastelijasukututkija hiukan vierastaa ajatusta mennä häiritsemään oikeata yliopistollista tutkimusta. Ovatkohan edes tottuneet sukututkijoihin siellä? Luultavasti kohtaisin ystävällistä toimistohenkilökuntaa, mutta kuka tietää. Niinpä ajattelin ensin lähettää kyselyn Siirtolaisinstituuttiin, jolla silläkin selvästi on siirtolaiskirjeitä kokoelmissaan. Olisiko heillä satakuntalaiskirjeitä mikrofilmeinä? Jos ei, on yhteyttä otettava yliopistoon. Onko kukaan teistä lukijoista käynyt tutkimassa satakuntalaiskirjeitä? Millaisia kokemuksia teillä on? Saiko kameraa käyttää muistiinpanojen tekoon? Vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan.

2 kommenttia:

  1. Minä lainasin noita Turun yliopiston mikrofilmejä Kansalliskirjastoon pari (lue: aika monta) vuotta sitten. Ei ollut mitään ongelmaa ja KK:n mikrofilmisalissa kukaan ei kiinnittänyt mitään huomiota kameran käyttöön. Silloin ei ollut tuota yksityiskohtaista luetteloa verkossa, joten piti tehdä tilaus vain keräyspaikkakunnan mukaan. Tuotti selailussa sitten hätkähdyksen, kun olin hakemassa paikallishistoriaa ja silmä osui lähisukulaisen nimeen toisen paikkakunnan kohdalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta. Pitääpä yrittää samaa, vaikka laitoksen sivulla lukeekin, että "Mitään aineistoja ei lainata ulos, mutta materiaaleihin voi tutustua oppiaineen tiloissa virka-aikana. Henkilökunta neuvoo mielellään aineiston käytössä". Ehkä tuo koskee vain alkuperäisiä aineistoja, ei mikrofilmejä.

      Poista