perjantai 5. kesäkuuta 2015

Oikea Antti Sippolasta?

Sippolan kartanon muonatorppari Antti Tuomaanpoika avioitui joulukuussa 1835 Anna Liisa Tuomaantytär Kuokan kanssa. Pariskunta muutti pian Elimäelle, josta Anna Liisa oli Sippolaan tullut. Siitä eteenpäin heidän ja jälkipolviensa vaiheet ovat suurin piirtein tiedossani. Mitä nyt Valkealan seurakunnan kirkonkirjoja toivoisin digitoitavan lisää SSHY:n sivuille.

Elimäen kirkko oli olemassa jo silloin, kun Antti ja Anna Liisa muuttivat paikkakunnalle. Lähde: wikimedia

Kuka mahtoi olla tämä Antti Tuomaanpoika? Olen häntä etsiskellyt joskus yli 10 vuotta sitten, mutta kyllästyin silloin kaukolainailemaan eri seurakuntien mikrofilmejä. Muutenkin monessa kymenlaaksolaisessa seurakunnassa rippikirjat ovat melko sotkuisia, lisäksi on erilliset lastenkirjat (mitä inhoan) eikä mikrofilmauskaan ole oikein onnistunut, minkä huomaa useista digitointiversioista, joilla tilannetta on yritetty parantaa. Mutta pitäisihän sukututkijan jälkipolviensa esipolvet kuitenkin yrittää selvittää. Digitointi on ainakin helpottanut seurakunnasta toiseen poukkoilevan porukan tutkimista.

Antin tutkimiseksi on aika vähän eväitä. Hänellä on rippikirjoissa vain syntymävuosi 1815, mikä viittaa siihen, ettei hän syntynyt Sippolassa. Antin alkuperä kulminoituu tähän rippikirjasivuun. Onko siihen ilmeisesti muita myöhemmin kirjattu Antti Tuomaanpoika sama kuin edellisessä linkissä ja onko hän hieman ylempänä samalla sivulla olevien Tuomas Juhonpoika Larkinin (Larkkisen?) ja tämän vaimon Ester Antintyttären poika? Heillä oli nimittäin Antti-niminen poika (s. 21.11.1815 Virolahdella). Lastenkirjojen mukaan oli elossa kuten sisarensa Liisa ja Eeva Stiina ja pääsi ripille sopivasti 1831.

Nyt minun pitää siis ratkaista, onko näyttö riittävä. Jos on, voin yrittää seurata Tuomas Juhonpoikaa ja/tai Ester Antintytärtä ajassa taaksepäin. Jos ei, pitää tyytyä vain kirjaamaan mahdolliset vanhemmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti