perjantai 12. kesäkuuta 2015

Simo Längelmäeltä

Tämä kuuluu sarjaani Tarkista joutessasi (lue Digitaaliarkiston palaamista odotellessasi)  rippikirjoihin perustuvia syntymä- ja kuolinaikoja. Näitä Oriveden sukulaisia olen tutkinut niin kauan sitten, ettei tutkimuksista ole oikein mitään muistikuvaa. Onneksi löysin tämän.

Kuvaleikkeet ovat SSHY:n jäsensivuilta, koska Astiakaan ei suostunut toiminaan.

Längelmäellä on todella syntynyt Maria Yrjöntytär 2.5.1736. Hänen syntymäaikansa pysyi koko ajan samana rippikirjoissa, joten huolimatta pienistä aukoista, uskon hänen olevan oikea äiti Juho Simonpojalle, jonka syntymäaikaa lähdin tarkistamaan. Mutta entä Simo, kuka hän oli? Tuossa yllä Marian puoliso oli Tuomas Tuomaanpoika, Juhon isäpuoli. Maria avioitui Tuomaan kanssa 1775. Sitä ennen hän ehti olla viisi vuotta leskenä rakuuna (?) Simo Simonpojan jälkeen. Simon kanssa hänellä oli kastettujen luettelon mukaan lapset Juho (s. 1761) ja Johanna (s. 1765, k. 1774). Ongelma on siinä, ettei perhe esiinny yhdessäkään rippikirjassa kokonaisena.

Simo ja Maria avioituivat 1759. Simonkin pitäisi olla Länkipohjasta ja kyllähän Frääsarissa senniminen 18.10.1729 syntynyt renki olikin, mutta vaimo Maria tulee näkyville vasta seuraavassa rippikirjajaksossa, missä puolestaan lapsia ei ole mainittu vielä ollenkaan. Siinä vaiheessa Simo on siirtynyt rakuunoiden joukkoon ja pariskunta on merkitty Iso-Attilaan.

Tässä leski Maria ja Johanna sekä Juho muutamaa riviä alenpana Längelmäen Iso-Attilassa

Vähän pitkin hampain hyväksyn nyt, että tämä on oikea perhe ja korjaan Oriveden rippikirjasta ottamani Juho Simonpojan syntymäajan. Yritän myös katsoa saisinko tolkkua siitä, mistä Simo Frääsarille tuli. Hiskin mukaan Kuhmalahdella olisi yksi 1729 kastettu Simo Simonpoika. Toinen meko lupaava ehdokas olisi Pälkäneen 19.10.1730 kastettu poikalapsi. Jospa edes Astia alkaisi taas toimia, siellä kun kuvien laatu on usein hiukan parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti