maanantai 13. heinäkuuta 2015

Järjestys se olla pitää - kirkonpenkissäkin

Useimmat ovat varmaan kuulleet, että aiemmin kirkossa istuttiin yhteiskunnallisen aseman mukaisessa järjestyksessä. Säätyläiset etupenkeissä, sitten talolliset ja kauempana torpparit, itselliset ja muut. Naiset ja miehet eri puolilla käytävää. Senkin tiesin, että taloilla oli omat penkkinsä ja niistä pidettiin kiinni. Oriveden tilikirjasta löysin tällaisen penkkijärjestyksen vuodelta 1736.

Minulla ei ole nyt Oriveden historiasta kertovaa kirjaa, josta näkyisi säätyläisten tilanne tuona ajankohtana. Näyttäisi kuitenkin siltä, että he ovat kahteen penkkiin mahtuneet. Pappilan ja kappalaisen naisväki istui naisten puolella heidän takanaan. Sen jälkeen siirryttiin talollisiin. Miesten puolella Holman kartanon (?) väki ja vieraat saivat vielä yhden penkin. Miksi Uiherlan Heikkilän ja Uotilan miehet istuivat heidän edellään, sitä en tiedä. Myös Suomasema on pieni kysymysmerkki. Sitä omistivat ainakin eräät pappissuvut ja se oli usein lampuotien viljeltävänä. Tuskin lampuoti kuitenkaan pääsi etupenkkeihin. Ehkä paremminkin lehterin yläriveille. 

Arvovaltaista väkeä oli penkkijärjestystä laatimassa. Lähde: Digitaaliarkisto
 
Omaa sukuani on asunut tuohon aikaan ainakin Koivuniemen Isoperheellä ja Oriveden Kontilla. Isoperheen penkki näyttää miesten puolella olevan kuudes ja naisten puolella viides edestä päin katsottuna. Kontin miehet istuivat 10. penkissä ja naiset yhdeksännessä. Isoperhe oli ainakin maakirjan mukaan vauraampi talo kuin Kontti. Ilmeisesti talolliset järjestettiin manttaalien mukaan istumaan. Tosin Suodenniemen historiasta kertova blogi tietää kertoa, että muutkin seikat, kuten osallistuminen kirkon rakennustöihin, saattoivat vaikuttaa penkkijärjestykseen. Tuolta ajalta on Orivedeltä kirkollisia lähteitä kovin niukasti. 

Jos olen oikein ymmärtänyt, rakennettiin seurakuntaan uusi kirkko 1780-luvun alussa. Sitä edeltäneestä ei taida olla kovin paljon tietoa. Ainakin penkkijärjestyksen perusteella se vaikuttaisi suhteellisen pieneltä. Tai sitten penkit olivat tavallista pidempiä. Hiukan ahdasta lienee ollut, kun jopa yhdeksän isäntää sijoitettiin samaan penkkiin. Ehkä kaikkien ei oletettu tulevan kirkkoon samana sunnuntaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti