perjantai 3. heinäkuuta 2015

Sapatinrikkojia ja yhtälöitä

Suku Forumilla on joskus keskusteltu kirkonkirjoista löytyvistä piirroksista ja muista merkillisyyksistä. En nyt löytänyt etsimääni viestiketjua, mutta kerronpa muutamista erikoisuuksista, joihin olen hiljattain törmännyt. Selasin Tottijärven kastettuja, kun vastaan tuli tämä sivu. Ensin ajattelin, että luen otsikon varmaankin väärin. Eikös sapatti kuulu juutalaiseen perinteeseen? SAOB tuli avuksi, se tuntee sabbatsbrott-termin. Niinpä ovat siis tottijärveläiset 1700-luvulla käyttäytyneet sunnuntaina sopimattomasti, metelöineet ja ties mitä kaikkea. Se, mitä Liisa Matintytär oikein teki uudenvuodenpäivänä sakot ansaitakseen, ei minulle selvinnyt. Kovin on niukasti rikkeitä ollut, seuraavalla aukeamalla kastetut taas jatkuvat.

Sitten tullaan lähemmäs nykyaikaa ja Harjavaltaan. Tätä en olisi keksinyt, jos ei hakemistossa olisi lukenut keskellä 1900-luvun alun kuulutettujen luetteloa "Matemaattisia yhtälöitä". Liitän kuvan tähän, sillä tuskin on teossuojaa.

Linkki niille, jotka ovat SSHY:n jäseniä
Papin lapsista joku lienee harjoitellut yhtälöiden ratkaisemista. Ei kovin hyvällä menestyksellä, jos oikein ymmärrän. Mutta on ollut työlästä laskemistakin käsipelillä. Veikkaan, että lappunen on myöhemmältä ajalta ja laitettu ehkä kirjanmerkiksi, kun jonkun kuulutustietoa on tarkistettu.
Vihkitodistus kokonaisuudessaan SSHY:n jäsensivuilla
Kolmaskin esimerkkini on Harjavallasta. Se on vihkitodistus, joka on peräisin Yhdysvalloista. Löysin sen, kiitos hakemiston, seurakunnan uusimman digitoidun rippikirjan välistä. Kaksi suomalaista on vihitty "pyhään awioliittoon" Philadelphiassa 1909. Heidät vihki pastori Stenman "N. Y. Suom. Ev. Läh. Seurakunnasta". Seurakunnalla oli siis suomenkielisiä vihkitodistuksia käytössään. Aiemmin olen nähnyt vain yhdysvaltalaisten ja kanadalaisten virkamiesten antamia englanninkielisiä todistuksia. Onkohan paperi varta vasten lähetetty seurakuntaan vai kenties tuotu mukana kotimaahan palatessa? Palanneilla siirtolaisilla taisi olla joskus vaikeuksia todistaa olevansa laillisesti aviossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti