perjantai 21. elokuuta 2015

Esi-isä käräjillä

Olen joskus löytänyt verkosta vanhaa Orivettä ja Längelmäkeä koskevia tuomiokirjapoimintoja.  Latasin pdf-tiedoston silloin koneelle ja katsoin sitä nyt vähän tarkemmin. Alkuperäislähteistä en ole tietoja vielä tarkistanut. Olen nimittäin selvitellyt Oriveden Koivuniemen esivanhempiani henkikirjoista ja jopa maakirjoista, mistä joskus myöhemmin lisää. Toivoin, että tuomiokirjat toisivat lisätietoa sukulaisuussuhteista. Osittain näin olikin, mutta tietoa ei löytynyt niin paljon kuin olin toivonut. Orivesihän on sukututkijalle sikäli hankala, että säilyneet rippikirjat alkavat vuodesta 1780 ja vielä siitäkin puuttuu esimerkiksi juuri Koivuniemi. No, käräjillä esivanhempani olivat kyllä olleet, ei vähiten Simo Jaakonpoika Koivuniemi.

Simo oli Koivuniemessä isäntänä 1638 - 1675. Hänellä tuntui olleen riitoja erityisesti naapuriensa kanssa. Koivuniemeä jaettiin useampaan otteeseen ja rajat taisivat jostain syystä jäädä epäselviksi. Simolla riidat näyttävät helposti mennen suukovuksi ja jopa käsirysyksi. Sakkoja tuli naapurin vaimon kunnianloukkauksesta. Simon vaimo Marketta Kallentytär taas oli lyönyt naapurin vaimoa niin, että tälle oli tullut verinaarmuja. Toisaalta naapurikin sai sakkoja, koska oli kurmoottanut Simoa. Isompikin tappelu perheiden välillä nähtävästi oli. Sakoilla näistä ilmeisesti selvittiin.

Rajapyyki tämäkin, vaikka tuskin Orivedeltä. Lähde: pixabay

Myös teiden, siltojen ja ojien hoitaminen johti käräjille. Sakkoja tuli siitä, ettei Simo ollut korjannut yleistä tietä. Ojasta taas oli riitaa naapurin kanssa. Lisäksi Simolla oli riitaa korpraali Markus Rohden kanssa. Kyse oli ymmärtääkseni hevosten laiduntamisesta Koivuniemen kaskialueilla. Tappeluksi oli jossain vaiheessa mennyt ja Simo oli kutsunut Markusta saksalaiseksi koiraksi. 

Myöhemmin rajat lienevät tulleet selvästi merkityiksi. Seuraavillakin sukupolvilla riitti niissä kuitenkin selvittelemistä. Saman niityn omistusoikeudesta käytiin oikeutta useamman kerran liki 200 vuoden aikana. Tappeluun ei kuitenkaan enää jouduttu. Lieneekö Simo ollut jonkinlainen kuumakalle aikoinaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti