sunnuntai 21. elokuuta 2016

Elias Längelmäen käräjillä

Esi-isiini kuuluu reserviläinen Elias Matinpoika Modig. Enimmäkseen hän eleli Längelmäen Piittalan kylässä. Mistä sinne tuli ei toistaiseksi ole tiedossa. Mahdollisesti isä oli Längelmäen Iso-Attilan rakuuna Matti Bäckman (myös nimellä Trana) ja äiti tämän vaimo Riitta Teofiluksentytär. Elias syntyi 1731. Löysin muutaman häntä koskevan merkinnän Längelmäen tuomiokirjoista. Joita siis olen tutkinut vain tuon linkin välityksellä, en alkuperäisinä, koska niitä ei ole vielä digitoitu.  

Aiemmin jo mainitsin, että appiukko oli jossain vaiheessa tyytymätön Eliaksen toimiin. Myös Eliaksen vaimon sisaren Kirsti Akselintyttären perinnönjaosta kerroin. Samoilla käräjillä Elias lausui, että Kirsti oli luvannut Eliaksen tyttärelle Marialle villalangat ryijyä varten, mutta näitä ei ilmeisesti ollut pesänselvityksen jälkeen kuulunut. Mahdollisesti niitä ei mainittu pesää selvitettäessä ollenkaan. Maria oli esitätini, joka avioitui ja muutti Orivedelle, missä olen kadottanut hänen jälkensä. Tuskinpa selviää, saiko hän langat ja ryijynsä.

En tiedä, millaisissa kamppeissa reserviläinen Modig kulki, ehkä ihan omissaan. Tämä kuva on pixabaystä.

Syyskäräjillä 1771 nimismies Anders Favorin kertoi, että Elias oli ilmottanut hänelle talollisen pojan Matti Antinpojan ja renki Juho Matinpojan Piittalasta myyneen laittomasti viinaa. Alkoholin suhteen lainkuuliainen esi-isä? Se olisikin uutta. Samoilla käräjillä Eliaksella oli kanne ruotutalonpoikiaan vastaan koskien hänelle annettujen (sotilastorpan?) maiden viljelyä. Nämä kun olivat tehneet heinät Eliaksen niityltä ja kolme vuotta aiemmin kylväneet Eliaksen pellon sekä vieneet pois hänen karjansa lannan. Olisi kiinnostavaa tietää, mikä tuomio jutussa annettiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti